Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkosc, prostota, smak
Mają niesamowity smak i aromat. Lubię takie pierniczki bez żadnych dodatków w...
Odsłon: 17
Ten zakwas Cię zachwyci, zakwas który nie pleśnieje i jest przepyszny. Polecam
Odsłon: 15
To jedne z moich najbardziej lubianych ciasteczek pieczonych w okresie świąt....
Odsłon: 22
Kompot świąteczny można kochać lub nienawidzić - ja zdecydowanie należę do te...
Odsłon: 79
Pyszna wędlina na świątecznym stole. Wędlinę można przygotować wcześniej, gal...
Odsłon: 218
Mają niesamowity smak i aromat. Lubię takie pierniczki bez żadnych dodatków w...
Odsłon: 17
Ten zakwas Cię zachwyci, zakwas który nie pleśnieje i jest przepyszny. Polecam
Odsłon: 15
To jedne z moich najbardziej lubianych ciasteczek pieczonych w okresie świąt....
Odsłon: 22
Kompot świąteczny można kochać lub nienawidzić - ja zdecydowanie należę do te...
Odsłon: 79
Pyszna wędlina na świątecznym stole. Wędlinę można przygotować wcześniej, gal...
Odsłon: 218
Składniki
W jednym garnku gotujemy makaron, standardowo procz soli i oleju do wody wsypuje oregano (makaron zmienia kolo na zielonkawy i przejmuje nieco smaku) . Na 2 gazie w duzej i glebokiej patelni podpiekamy pociety na niezbyt drobne kawaleczki boczek, gdy boczek jest juz ladnie zarumieniony (jesli wytopilo sie duzo tluszczu mozemy go odlac, smietana jest wystarczajaco tlusta) wlewamy do tego smietane. Na wolnym ogniu redukujemy caly czas mieszajac tworzacy sie sos smietanowy. Dodajemy do smaku pieprzu. Gdy sos nam sie juz ladnie zredukowal trzemy troche parmezanu (lub dodajemy tarte twarde sery) co powoduje zgestnienie sosu. odstawiamy patelnie z ognia, odcedzamy makaron (dokladnie) i wrzucamy go do patelni (mozemy polozyc ponownie patelnie na gazie). Gdy wszystko mamy juz wymieszane zdejmujemy patelnie z ognia wbijamy zoltko i mieszamy ponownie (zoltko nie powinno sie sciac). Makaron wykladamy na talerze dekorujac swieza bazylia i zasypujac z gory parmezanem, ktory na cieplym posilku zacznei sie rozplywac. Do pelnego radowania sie potrawa polecam lamke wina - tu wedle smaku mozna stosowac biale lub czerwone. Smacznego