Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22665
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15014
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4778
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44956
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 673
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 758
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22665
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15014
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4778
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44956
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 673
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 758
Składniki
W jednym garnku gotujemy makaron, standardowo procz soli i oleju do wody wsypuje oregano (makaron zmienia kolo na zielonkawy i przejmuje nieco smaku) . Na 2 gazie w duzej i glebokiej patelni podpiekamy pociety na niezbyt drobne kawaleczki boczek, gdy boczek jest juz ladnie zarumieniony (jesli wytopilo sie duzo tluszczu mozemy go odlac, smietana jest wystarczajaco tlusta) wlewamy do tego smietane. Na wolnym ogniu redukujemy caly czas mieszajac tworzacy sie sos smietanowy. Dodajemy do smaku pieprzu. Gdy sos nam sie juz ladnie zredukowal trzemy troche parmezanu (lub dodajemy tarte twarde sery) co powoduje zgestnienie sosu. odstawiamy patelnie z ognia, odcedzamy makaron (dokladnie) i wrzucamy go do patelni (mozemy polozyc ponownie patelnie na gazie). Gdy wszystko mamy juz wymieszane zdejmujemy patelnie z ognia wbijamy zoltko i mieszamy ponownie (zoltko nie powinno sie sciac). Makaron wykladamy na talerze dekorujac swieza bazylia i zasypujac z gory parmezanem, ktory na cieplym posilku zacznei sie rozplywac. Do pelnego radowania sie potrawa polecam lamke wina - tu wedle smaku mozna stosowac biale lub czerwone. Smacznego