Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów

Spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 112

Dodano:

Odsłon: 2717

Niezwykle aromatyczna, wegetariańska wersja tradycyjnego spaghetti.

Składniki

  • 100g makaronu spaghetti
  • 1 pomidor
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • starty ser żółty
  • oliwa z oliwek
  • pieprz, sól
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pomidora sparzyć, obrać ze skóry i pokroic w kostkę.
    Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie.
    Po chwili dodać pomidora i dusić na wolnym ogniu ok. 15 min.
    W międzyczasie posiekać listki bazylii (zostawić 2 do dekoracji) i ugotować makaron al dante.
    Do sosu dodać sól, pieprz, bazylie i przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Dusić aż sos będzie miał w miare jednolitą konsystencję.
    Makaron przełożyć na talerz, polać sosem pomidorowym, posypać serem żółtym i udekorować listkami bazylii.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń