Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Apetycznie podsmażane mięso z lekko pikantnym i słodkim sosem.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10637
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4786
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 878
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9058
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1337
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10637
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4786
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 878
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9058
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1337
Składniki
Cebulkę obrać i bardzo drobno pokroić. Pomidory zalać wrzątkiem, opłukać zimną wodą, obrać ze skórki, a następnie pokroić w bardzo drobną kostkę, usuwając przy tym pestki i gniazda szypułek.
Masło stopić w garnku i zeszklić na nim cebulę. Dodać cukier i lekko go skarmelizować, po czym dodać pokrojone pomidory oraz portwajn. Sos gotować około 10 min na małym ogniu.
Steki spłaszczyć nieco dłonią i posypać pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę lub margarynę i obsmażyć na niej steki z obu stron najpierw krótko na dużym ogniu, a potem, w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia, od 2 do 8 minut z każdej strony na średnim ogniu.
Sos zmiksować w garnku i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Życzę smacznego :)