Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Apetycznie podsmażane mięso z lekko pikantnym i słodkim sosem.
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 138
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 241
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 138
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 241
Składniki
Cebulkę obrać i bardzo drobno pokroić. Pomidory zalać wrzątkiem, opłukać zimną wodą, obrać ze skórki, a następnie pokroić w bardzo drobną kostkę, usuwając przy tym pestki i gniazda szypułek.
Masło stopić w garnku i zeszklić na nim cebulę. Dodać cukier i lekko go skarmelizować, po czym dodać pokrojone pomidory oraz portwajn. Sos gotować około 10 min na małym ogniu.
Steki spłaszczyć nieco dłonią i posypać pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę lub margarynę i obsmażyć na niej steki z obu stron najpierw krótko na dużym ogniu, a potem, w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia, od 2 do 8 minut z każdej strony na średnim ogniu.
Sos zmiksować w garnku i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Życzę smacznego :)