Do góry

Dania główne Przepis na:

Surowa polska wędzona kiełbasa

Surowa polska wędzona kiełbasa

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11052

Dodano:

Odsłon: 202

Smaczny pomysł na "Surowa polska wędzona kiełbasa"

Składniki

  • 1 i 1/2 kg mięsa wieprzowego (łopatki)
  • 1/2 kg wołowiny
  • 5 ząbków czosnku majeranek
  • papryka łagodna
  • ziele angielskie
  • kolendra sól
  • peklowa
  • sól kuchenna
  • pieprz kolorowy (utłuczony)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Surowa polska wędzona kiełbasa

Przygotowanie

  1. Mięso przepuszczam przez maszynkę, dodaję drobno posiekany czosnek, oprószam solą peklową, kuchenną oraz przyprawami. Wstawiam mięso na 2 godz. do lodówki.

  2. Nadziewam mięsem przygotowane jelita (kupuję je w masarni). Oddzielam kiełbasy, skręcając jelita, a na końcu pęt nawijam je na wykałaczkę. Podsuszam kiełbasę w wędzarni na małym ogniu i wędzę ok. 2 godz.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń