Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Suszone pomidory"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
<strong> Magdalena Kaczmarek z Poznania</strong>
ok. 30 min (bez suszenia) • Słoik 320 kcal • Koszt słoika ok. 4 zł • Przepis na 6 słoików
Pomidory myję, kroję na pół i usuwam łyżeczką gniazda nasienne z pestkami. Pomidory układam na blaszce, którą wcześniej wykładam papierem do pieczenia. Można wstawić na raz kilka blach do piekarnika. Ja wstawiłam jednorazowo aż trzy blachy.
Pomidory suszę co najmniej 12 godzin w temperaturze ok. 50-80°C. (Ja suszyłam je na raty jednego i drugiego dnia po kilka godzin.) Wysuszone wkładam do małych słoiczków. Oliwę podgrzewam w małym rondelku do temperatury wrzenia i gorącą zalewam pomidory.
Do każdego słoika wkładam szczyptę soli morskiej, bazylii, oregano oraz po jednym pokrojonym ząbku czosnku. Słoiki starannie zakręcam, a następnie odwracam je do góry dnem. Tak przygotowane suszone pomidory można przechowywać w lodówce cały rok.Źródło: Kobieta i życie