Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Suszone pomidory"
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 163
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1258
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 231
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 163
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1258
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 231
Składniki
<strong> Magdalena Kaczmarek z Poznania</strong>
ok. 30 min (bez suszenia) • Słoik 320 kcal • Koszt słoika ok. 4 zł • Przepis na 6 słoików
Pomidory myję, kroję na pół i usuwam łyżeczką gniazda nasienne z pestkami. Pomidory układam na blaszce, którą wcześniej wykładam papierem do pieczenia. Można wstawić na raz kilka blach do piekarnika. Ja wstawiłam jednorazowo aż trzy blachy.
Pomidory suszę co najmniej 12 godzin w temperaturze ok. 50-80°C. (Ja suszyłam je na raty jednego i drugiego dnia po kilka godzin.) Wysuszone wkładam do małych słoiczków. Oliwę podgrzewam w małym rondelku do temperatury wrzenia i gorącą zalewam pomidory.
Do każdego słoika wkładam szczyptę soli morskiej, bazylii, oregano oraz po jednym pokrojonym ząbku czosnku. Słoiki starannie zakręcam, a następnie odwracam je do góry dnem. Tak przygotowane suszone pomidory można przechowywać w lodówce cały rok.Źródło: Kobieta i życie