Do góry

Dania główne Przepis na:

Suszone pomidory

Suszone pomidory

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11052

Dodano:

Odsłon: 11

Przepis wart wypróbowania: "Suszone pomidory"

Składniki

  • 3 kilogramy pomidorów lima 2
  • łyżki stołowe soli morskiej
  • czosnek – na każdy słoiczek po ząbku
  • oliwa z oliwek extra vergine według potrzeby (podgrzewam ją na raty
  • w małym rondelku
  • zalewając kolejne słoiki) łyżka bazylii suszonej
  • łyżka oregano
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Suszone pomidory

Przygotowanie

  1. Magdalena Kaczmarek z Poznania

  2. ok. 30 min (bez suszenia) • Słoik 320 kcal • Koszt słoika ok. 4 zł • Przepis na 6 słoików

  3. Pomidory myję, kroję na pół i usuwam łyżeczką gniazda nasienne z pestkami. Pomidory układam na blaszce, którą wcześniej wykładam papierem do pieczenia. Można wstawić na raz kilka blach do piekarnika. Ja wstawiłam jednorazowo aż trzy blachy.

  4. Pomidory suszę co najmniej 12 godzin w temperaturze ok. 50-80°C. (Ja suszyłam je na raty jednego i drugiego dnia po kilka godzin.) Wysuszone wkładam do małych słoiczków. Oliwę podgrzewam w małym rondelku do temperatury wrzenia i gorącą zalewam pomidory.

  5. Do każdego słoika wkładam szczyptę soli morskiej, bazylii, oregano oraz po jednym pokrojonym ząbku czosnku. Słoiki starannie zakręcam, a następnie odwracam je do góry dnem. Tak przygotowane suszone pomidory można przechowywać w lodówce cały rok.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń