Do góry

Dania główne Przepis na:

SylwerBurg

SylwerBurg

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 67

Dodano:

Odsłon: 1301

Niech Was nie przerazi ilość składników!! Jest to tylko przykład. W stylu amerykańskim, ale z nuta polskości. Ponieważ Ostatnio "przekąskę" tę robiłam w Sylwestra, stąd też jej nazwa ... jest to trochę większa przekąska, którą równie dobrze można nazwać sytym obiadem. Rodzaj składników tak naprawdę należy do Nas samych. Podam Wam przykład, który mnie osobiście bardzo zasmakował.

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mielone mięso doprawiamy solą, pieprzem, przyprawa do mięsa mielonego oraz papryką. Niektórzy dodają jajko, aby mięso nie rozpadało się, ale w tym przypadku jest zbędne w moim mniemaniu.

  2. Na rozgrzana patelnię kładziemy uformowane hamburgery, czyli okrągłe i spłaszczone krążki z mięsa mielonego. Obsmażamy z każdej strony. Ponieważ powinny być one dość grube, to polecam trochę większa ilość oleju i dość wysoką temperaturę patelni, aby mięso nie pozostało surowe w środku.
    Polecam podlać kotleciki odrobina wody i przykryć na kilka minut przykrywką na patelni. Dzięki temu mięso będzie bardziej soczyste.

  3. Przygotujmy bułki. Należy je rozkroić i na każdy spód bułki nałożyć kotlecik. Bułkę można nasączyć ówcześnie dresingiem, którego sposób przygotowania podam troszkę niżej.
    Na mięso nakładamy plasterek żółtego sera. Całość (górną połówkę bułki również) wkładamy do nagrzanego piekarnika, tak aby ser roztopił się.

  4. Następnie nakładam składniki (pomidor,kapustę modrą, kapustę pekińską itd.) na wyjęte bułki warstwami kolejno tak, jak wymienione są kolejno. W trzech odstępach polewając je dresingami. Miejsca dresingów podam poniżej.

  5. Pierwszy dresing jogurtowo-majonezowy z posiekany drobno czosnkiem oraz odrobiną soli i pieprzu nakładamy na spodnią część bułki. Następnie nakładamy mięso i ser.

  6. Następny sos ketchupowo-jogurtowy (dla lubiących kalorie zamiast jogurtu można dodać majonez) nakładamy na ser, który "sklei nam następne warstwy (pomidor, kapustę modrą i pekińską).

  7. Kolejny sos lub po prostu musztardę czy inny tego typu dodatek nakładamy po kapuście. De novo nakładamy w kolejności (buraczki; cebulkę, która należy lekko zeszklić itp.)

  8. Na górną część bułki również nakładamy odrobinę dresingu i nakładamy na wierzch.

  9. Prawdę mówiąc wybór rodzaju składników, których chcemy użyć do zrobienia burgera, należy do każdego Nas samych. Stąd też bawcie się kombinujcie, mieszajcie smaki, próbujcie czegoś innego i nowego. Bądźcie odważni!

  10. Smacznego!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń