Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szakszuka, czyli pomidory z jajkami z patelni"
Dzisiaj zachęcam Was do spróbowania zrobienia samemu groszku ptysiowego. :) N...
Odsłon: 31
Pyszne i aromatyczne pierniczki które zaskakują każdemu Ja piekę je od lat i...
Odsłon: 203
Dzisiaj zachęcam Was do spróbowania zrobienia samemu groszku ptysiowego. :) N...
Odsłon: 31
Pyszne i aromatyczne pierniczki które zaskakują każdemu Ja piekę je od lat i...
Odsłon: 203
Składniki
porcje przygot. 30 min, porcja: 280 kcal, cena: 3,50-4,50 zł.
Pomidory sparz, obierz, pokrój na ćwiartki, wykrój szypułki, a miąższ pokrój w kosteczkę. Na niewielkiej patelni (ok. 20 cm średnicy) rozgrzej masło lub olej, wrzuć pokrojony w plasterki czosnek, chwilę smaż (jeśli chcesz dodać pokrojoną wędlinę lub mięso, podsmaż je z czosnkiem).
Pomidory przełóż (wraz z sokiem) na patelnię, dopraw solą, pieprzem, oregano i chili, smaż ok. 4 minuty. Do podsmażonych pomidorów wbij jajka, dopraw je solą. Przykryj i duś ok. 3 minuty lub do czasu, aż białka jajek będą ścięte. Posyp danie posiekaną zieleniną i podaj.Źródło: Świat kobiety