Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szaszłyki z indyka na zielonej sałacie"
Zamiast kiełbasek i dużego kawałka mięsa, na grilla proponuję Wam szaszłyki....
Odsłon: 1477
Kruche ciasto podpieczone, delikatną masą wyłożone, całość jeszcze raz zapiek...
Odsłon: 232
Kruche ciasto podpieczone, delikatną masą wyłożone, całość jeszcze raz zapiek...
Odsłon: 232
Składniki
Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z olejem, odrobiną soli i częścią soku z cytryny. Pierś indyka kroimy w kostkę, przekładamy do przygotowanej maceraty i odstawiamy na godzinę.
Sałatę i papryki kroimy w paski, przekładamy do miski. Cebule kroimy na ćwiartki. Szczypiorek siekamy.
Na drewniane patyczki nabijamy na przemian kawałki indyka i cebulę. Szaszłyki smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony ok. 10 minut. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Posypujemy pieprzem i solą.
Do jogurtu dodajemy pozostały sok z cytryny, łyżeczkę octu, posiekany szczypiorek, doprawiamy pieprzem, solą oraz odrobiną cukru, mieszamy. Powstałym sosem polewamy sałatę i paprykę. Na wierzchu układamy jeszcze ciepłe szaszłyki i od razu podajemy.
Czas przygotowania 45 minut. Cena porcji ok. 4,50 zł
Wartość odżywcza porcji 390 kcal Białko 34 g/Tłuszcz 22 g/Węglowodany 8 gŹródło: Rewia
Przepisy Dania główne
Dania główne
Potrawka z kiełbasy i groszku
Dania główne
Pulpety tandoori
Dania główne
Przepyszne risotto ze smażonym łososiem
Dania główne
Klopsy z jajkiem
Potrawka z kiełbasy i groszku
Bardzo prosta potrawka. Idealna na szybki obiad czy kolację. Może stanowić sa...
Odsłon: 43
Pulpety tandoori
Kuchnia indyjska pod względem smaku to jedna z najlepszych kuchni świata. Bar...
Odsłon: 94