Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szaszłyki z indyka na zielonej sałacie"
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 161
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15539
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 167
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 114
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 161
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15539
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 167
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 114
Składniki
Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z olejem, odrobiną soli i częścią soku z cytryny. Pierś indyka kroimy w kostkę, przekładamy do przygotowanej maceraty i odstawiamy na godzinę.
Sałatę i papryki kroimy w paski, przekładamy do miski. Cebule kroimy na ćwiartki. Szczypiorek siekamy.
Na drewniane patyczki nabijamy na przemian kawałki indyka i cebulę. Szaszłyki smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony ok. 10 minut. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Posypujemy pieprzem i solą.
Do jogurtu dodajemy pozostały sok z cytryny, łyżeczkę octu, posiekany szczypiorek, doprawiamy pieprzem, solą oraz odrobiną cukru, mieszamy. Powstałym sosem polewamy sałatę i paprykę. Na wierzchu układamy jeszcze ciepłe szaszłyki i od razu podajemy.
Czas przygotowania 45 minut. Cena porcji ok. 4,50 zł
Wartość odżywcza porcji 390 kcal Białko 34 g/Tłuszcz 22 g/Węglowodany 8 gŹródło: Rewia