Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szaszłyki z polędwicą i suszonymi morelami"
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 729
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22754
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15128
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4849
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45411
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 729
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22754
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15128
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4849
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45411
Składniki
Przygotować marynatę. Cytrynę sparzyć, otrzeć skórkę. Czosnek i imbir obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać miód, kminek, cynamon, dwie łyżki wody, otartą skórkę, poddusić kilka minut pod przykryciem, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Mięso umyć, osuszyć, pokroić, zalać zimną marynatą i włożyć na godzinę do lodówki. Morele zalać wrzątkiem, po pół godzinie odcedzić. Zamarynowane kawałki mięsa nabijać na patyczki na przemian z morelami. Szaszłyki grillować przez 6-8 minut, obracając wielokrotnie, podawać z sosem sezamowym.
Przygotować sos: sezam uprażyć na patelni bez tłuszczu, wystudzić, dodać do jogurtu wymieszanego z sokiem z cytryny i oliwą, schłodzić.
Gotowe szaszłyki będą prezentować się pięknie na talerzu, jeżeli udekorujemy je świeżą gałązką rozmarynu.
ok. 55 minutŹródło: Twoje Imperium