Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szaszłyki z polędwicą i suszonymi morelami"
Frittata z kurczakiem i warzywami to świetna propozycja na sycące śniadanie d...
Odsłon: 939
Obiad z klasycznymi majroskladnikami w zdrowym wydaniu. 2 porcje
Odsłon: 91
Frittata z kurczakiem i warzywami to świetna propozycja na sycące śniadanie d...
Odsłon: 939
Obiad z klasycznymi majroskladnikami w zdrowym wydaniu. 2 porcje
Odsłon: 91
Składniki
Przygotować marynatę. Cytrynę sparzyć, otrzeć skórkę. Czosnek i imbir obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać miód, kminek, cynamon, dwie łyżki wody, otartą skórkę, poddusić kilka minut pod przykryciem, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Mięso umyć, osuszyć, pokroić, zalać zimną marynatą i włożyć na godzinę do lodówki. Morele zalać wrzątkiem, po pół godzinie odcedzić. Zamarynowane kawałki mięsa nabijać na patyczki na przemian z morelami. Szaszłyki grillować przez 6-8 minut, obracając wielokrotnie, podawać z sosem sezamowym.
Przygotować sos: sezam uprażyć na patelni bez tłuszczu, wystudzić, dodać do jogurtu wymieszanego z sokiem z cytryny i oliwą, schłodzić.
Gotowe szaszłyki będą prezentować się pięknie na talerzu, jeżeli udekorujemy je świeżą gałązką rozmarynu.
ok. 55 minutŹródło: Twoje Imperium