Do góry

Dania główne Przepis na:

Szpecle z oscypkiem

Szpecle z oscypkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6693

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Szpecle z oscypkiem"

Składniki

  • 40 dag gotowych szpecli (niemieckie kluski kładzione) lub makaronu grube nitki)
  • sól
  • 30 dag pieczarek
  • 15 dag dymek
  • 10 dag boczniaków
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 4 łyżki oleju pieprz
  • 5 dag oscypka (można go zastąpić bryndzą)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Szpecle z oscypkiem

Przygotowanie

  1. CZAS PRZYGOTOWANIA: około 40 minut

  2. Kluski ugotować w posolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Dymki oczyścić, pokroić na kawałeczki. Pieczarki i boczniaki oczyścić, pokroić w kawałeczki. Natkę pietruszki opłukać, posiekać.

  3. Na patelni rozgrzać połowę oleju. Wrzucić pieczarki i boczniaki. Smażyć 5 minut. Pod koniec oprószyć solą i pieprzem. Dołożyć dymki i smażyć jeszcze 2 minuty. Zdjąć z patelni.

  4. Na patelni rozgrzać resztę oleju. Kluski odcedzić na sicie, włożyć na rozgrzany tłuszcz. Smażyć 5 minut. Dodać grzyby z dymkami i natkę pietruszki. Oprószyć solą i pieprzem. Wymieszać. Posypać pokruszonym oscypkiem. Podgrzewać chwilę, aż ser zacznie się topić.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń