Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszyscy lubimy od czasu do czasu zjeść coś orientalnego. Zamiast szukać odpowiedniej restauracji, z powodzeniem można też przygotować świetny posiłek w domu! Szybki chińczyk to propozycja dla wyjątkowo zabieganych. Całe smażenie zajmie nie więcej niż 10 minut, a razem z przygotowaniem składników – kwadrans!
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 47
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 47
Składniki
Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę.
W miseczce połącz ze sobą sos sojowy, żółtko i 1 łyżkę mąki kukurydzianej. Wymieszaj i wstaw mięso do marynaty. Po kilku minutach dodaj pozostałą mąkę i obtocz łopatkę.
Paprykę oczyść i pokrój na cienkie plasterki. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w niewielką kostkę.
Przygotuj sos, łącząc ze sobą w osobnej miseczce: ocet, cukier puder, wodę, keczup, sól.
Na patelni rozgrzej olej do temperatury 180 st. Celsjusza. Wrzuć wieprzowinę i smaż ją w 2 partiach przez 3 minuty każdą, a na końcu podsmaż je razem przez następne 30 sekund. Odłóż mięso na bok, trzymając je w cieple.
Dodaj łyżkę oleju i dodaj paprykę na patelnię. Smaż przez 2 minuty i zdejmij.
Dodaj czosnek i cebulę. Smaż przez 30 sekund i dodaj z powrotem paprykę. Polej warzywa sosem z miseczki.
Doprowadź całość do wrzenia i dodaj mąkę kukurydzianą rozpuszczoną w wodzie. Zamieszaj i smaż przez kilka sekund do zgęstnienia.
Dodaj wieprzowinę i lekko wymieszaj.
Szybkiego chińczyka przekładaj na talerz i od razu podawaj, najlepiej z dodatkiem ryżu lub makaronu. Możesz danie posypać posiekanym szczypiorkiem.