Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szybki chłodnik z rzodkiewką"
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 210
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 43
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3300
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 210
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 43
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3300
Składniki
Koperek, szczypiorek, rzodkiewkę, ogórek myję, osuszam. Botwinkę oczyszczam, myję, kroję na małe kawałki i gotuję do miękkości w niewielkiej ilości osolonej wody, (ok. 15 min). Odcedzam. Rzodkiewkę i ogórka tnę w cienkie plasterki. Szczypiorek oraz koperek drobno siekam.
Jogurty i kefir mieszam, dodaję do nich przestudzoną botwinkę. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i szczyptą kwasku cytrynowego. Dodaję resztę składników. Delikatnie mieszam, schładzam w lodówce. Przed podaniem dekoruję.
Chłodnik podaję też z ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo. Magdalena Tabaczyk z Barwina.Źródło: Kobieta i życie