Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szybki makaron z boczkiem i sosem pomidorowym"
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4474
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 745
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4474
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 745
Składniki
30 min • Porcja 240 kcal • Koszt porcji ok. 3 zł • Przepis na 4 porcje.
Boczek kroję w drobną kostkę, rumienię na patelni i przekładam na papierowy ręcznik, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Wytopiony tłuszcz zlewam do słoiczka (przyda się w innym czasie).
Seler obieram i kroję w cieniutkie paseczki. Na patelni po smażeniu boczku (jest tłusta) rumienię seler.
Gdy seler się zrumieni, na patelnię wlewam sos, dolewam 1/2 szklanki wody i wsypuję odsączoną z zalewy fasolę. Zagotowuję. Dodaję podsmażony boczek, dosypuję 1/2 łyżeczki mielonej papryki.
Makaron gotuję w oso lonej wodzie. Odcedzam, dodaję do sosu, mie szam. Posypuję pietruszką lub szczypiorkiem.
Danie na taki dzień, kiedy brak nam czasu, a trzeba szybko nakarmić głodną rodzinę. Iwona Cieplik z MiliczaŹródło: Kobieta i życie