Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zgodnie z nazwą - wściekły, czyli ostry. Dziecinnie prosty do zrobienia. Doskonały do makaronów, klusek wszelkiego rodzaju, ale przede wszystkim przepysznie łączy się moim zdaniem z "wczorajszymi" pierogami leniwymi, nadaje im całkowicie nowy charakter. Przepis na moje leniwe zamieszczałam wczoraj, więc może komuś przyda się i ten niesamowity sos.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1442
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1611
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 55
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1442
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1611
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 55
Składniki
Na porcję dla jednej osoby zakładamy: - ok. 250 ml passaty pomidorowej/przecieru - 2 ząbki czosnku - 5 papryczek chili (dobrane zgodnie ze swoimi upodobaniami - można wrzucić zwykłe, sklepowe typu pepperoni, a można i Carolinę Reaper - tylko pytanie, kto to zje :)) - pół dużej cebuli
Do warstewki zimnego oleju/oliwy dorzucamy: obrane ząbki czosnku przekrojone na pół, przekrojone na pół papryczki chili, cebulę. Solimy oszczędnie. Można ewentualnie dodać szczyptę cukru, jeśli wiemy, że nasz przecier/passata są kwaśne. Rozgrzewamy powoli na mniej więcej średni ogień, mieszając co jakiś czas i pilnując, by nic się nie przypaliło. Przed zalaniem passatą można wyciągnąć warzywa albo zmiksować je i w tej formie użyć do sosu - smak będzie lepszy. Zalewamy passatą/przecierem i smażymy nasz sos na niewielkim ogniu do zgęstnienia i nabrania aromatu. Pod koniec dodajemy pieprz, świeżą lub suszoną bazylię i natkę pietruszki.
Do gotowego sosu dorzucamy nasze wypełnienie, czyli np. ugotowany na al dente makaron, dowolne kluski. Albo właśnie, jak w opisie przepisu, pierogi leniwe. Przesmażamy całość przez 3-4 minuty do oblepienia wypełniacza przez sos. I zajadamy. Jeżeli ktoś lubi, może jeszcze posypać na talerzu tartym serem.