Do góry

Dania główne Przepis na:

Szynka pieczona

Szynka pieczona

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 5694

Dodano:

Odsłon: 22

Przepis wart wypróbowania: "Szynka pieczona"

Składniki

  • 1 cała szynka o wadze 1- 1,30 kg
  • 30 dag świeżego szpinaku
  • 1 opakowanie fety w kostkach
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili
  • 1 jajko
  • 2 łyżki parmezanu tartego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • gałka muszkatołowa
  • sól pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Szynka pieczona

Przygotowanie

  1. Szpinak oczyść, opłucz i zblanszuj w lekko osolonej wodzie. Odlej na sicie i przelej zimną wodą. Dobrze odciśnij i posiekaj. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj wraz z papryczką.

  2. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy. Wrzuć posiekaną cebulę, chili i czosnek. Wszystko podsmaż, aż cebula się zeszkli.

  3. Fetę osącz z zalewy. Do miski włóż szpinak, podsmażone warzywa, bułkę tartą, jajko i parmezan. Wszystkie farszu dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

  4. Za pomocą noża zrób w mięsie kieszeń. Tak przygotowaną szynkę natrzyj lekko solą i pieprzem.

  5. Część farszu odłóż (ok. 1/3), resztą nadziej mięso. Kieszeń zepnij wykałaczkami. Gotowe do dalszej obróbki mięso ułóż w brytfannie, polej 3 łyżkami oliwy i piecz 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 200°C. Co jakiś czas polewaj wytwarzającym się sosem.

  6. Do odłożonej reszty farszu dodaj 1 łyżkę bułki tartej. Wymieszaj lekko rozgniatając widelcem fetę. Wyjmij pieczeń i obłóż ją farszem. Wstaw do piekarnika jeszcze na 15 minut.

    Źródło: Telemax

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń