Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1286
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 116
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 51
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1286
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 116
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 51
Składniki
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli oraz olej, wymieszaj. Zagniatając stopniowo dolewaj wodę. Powinno powstać gładkie, jednolite ciasto, które nie klei się do dłoni (gdyby było zbyt klejące można dodać trochę więcej mąki). Z ciasta uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 min.
Cukinię umyj, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w ukośne, niezbyt grube plastry. Boczek pokrój w drobną kostkę. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek (2-5 mm). Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posmaruj serem ricotta, oprósz solą oraz pieprzem.
Rozłóż plastry cukinii i boczek. Piekarnik nagrzej do temp. 220°C. Włóż blachę z tartą, piecz 10-12 min, aż brzegi ciasta się zrumienią. Tartę pokrój w kwadraty, posyp posiekanym szczypiorkiem.
Rada: Tartę możesz przygotować z nadzieniem cebulowo-boczkowym. 2 pokrojone w półkrążki cebule wymieszaj z 10 dag pokrojonego w kostkę boczku. Dodaj 20 dag kwaśnej, gęstej śmietany i wymieszaj.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 240 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie