Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W tym roku zamiast miodownika przygotuj piernikowca! Składa się z pysznych wa...
Odsłon: 2665
Zapiekanka grecka to warstwowa zapiekanka przygotowana na bazie mięsa mielone...
Odsłon: 71
W tym roku zamiast miodownika przygotuj piernikowca! Składa się z pysznych wa...
Odsłon: 2665
Zapiekanka grecka to warstwowa zapiekanka przygotowana na bazie mięsa mielone...
Odsłon: 71
Składniki
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli oraz olej, wymieszaj. Zagniatając stopniowo dolewaj wodę. Powinno powstać gładkie, jednolite ciasto, które nie klei się do dłoni (gdyby było zbyt klejące można dodać trochę więcej mąki). Z ciasta uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 min.
Cukinię umyj, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w ukośne, niezbyt grube plastry. Boczek pokrój w drobną kostkę. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek (2-5 mm). Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posmaruj serem ricotta, oprósz solą oraz pieprzem.
Rozłóż plastry cukinii i boczek. Piekarnik nagrzej do temp. 220°C. Włóż blachę z tartą, piecz 10-12 min, aż brzegi ciasta się zrumienią. Tartę pokrój w kwadraty, posyp posiekanym szczypiorkiem.
Rada: Tartę możesz przygotować z nadzieniem cebulowo-boczkowym. 2 pokrojone w półkrążki cebule wymieszaj z 10 dag pokrojonego w kostkę boczku. Dodaj 20 dag kwaśnej, gęstej śmietany i wymieszaj.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 240 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie