Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 272
Polecam.
Odsłon: 747
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36285
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 421
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 272
Polecam.
Odsłon: 747
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36285
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 421
Składniki
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli oraz olej, wymieszaj. Zagniatając stopniowo dolewaj wodę. Powinno powstać gładkie, jednolite ciasto, które nie klei się do dłoni (gdyby było zbyt klejące można dodać trochę więcej mąki). Z ciasta uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 min.
Cukinię umyj, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w ukośne, niezbyt grube plastry. Boczek pokrój w drobną kostkę. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek (2-5 mm). Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posmaruj serem ricotta, oprósz solą oraz pieprzem.
Rozłóż plastry cukinii i boczek. Piekarnik nagrzej do temp. 220°C. Włóż blachę z tartą, piecz 10-12 min, aż brzegi ciasta się zrumienią. Tartę pokrój w kwadraty, posyp posiekanym szczypiorkiem.
Rada: Tartę możesz przygotować z nadzieniem cebulowo-boczkowym. 2 pokrojone w półkrążki cebule wymieszaj z 10 dag pokrojonego w kostkę boczku. Dodaj 20 dag kwaśnej, gęstej śmietany i wymieszaj.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 240 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie