Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22627
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14952
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4728
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44760
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 649
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 687
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22627
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14952
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4728
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44760
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 649
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 687
Składniki
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli oraz olej, wymieszaj. Zagniatając stopniowo dolewaj wodę. Powinno powstać gładkie, jednolite ciasto, które nie klei się do dłoni (gdyby było zbyt klejące można dodać trochę więcej mąki). Z ciasta uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 min.
Cukinię umyj, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w ukośne, niezbyt grube plastry. Boczek pokrój w drobną kostkę. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek (2-5 mm). Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posmaruj serem ricotta, oprósz solą oraz pieprzem.
Rozłóż plastry cukinii i boczek. Piekarnik nagrzej do temp. 220°C. Włóż blachę z tartą, piecz 10-12 min, aż brzegi ciasta się zrumienią. Tartę pokrój w kwadraty, posyp posiekanym szczypiorkiem.
Rada: Tartę możesz przygotować z nadzieniem cebulowo-boczkowym. 2 pokrojone w półkrążki cebule wymieszaj z 10 dag pokrojonego w kostkę boczku. Dodaj 20 dag kwaśnej, gęstej śmietany i wymieszaj.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 240 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie