Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta na cieście filo"
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 983
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 3956
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 19044
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 983
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 3956
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 19044
Składniki
Ziemniaki wyczyść myjką albo ostrym nożem zeskrob z nich skórkę. Starannie umyj. Włóż do garnka, zalej wodą, dodaj sól i gotuj około 20 min. Brokuł umyj, podziel na małe różyczki. Do miski wbij jajka, rozmąć trzepaczką. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietankę oraz mascarpone, wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Migdały posiekaj.
Tortownicę (o średnicy około 24 cm) posmaruj niewielką ilością masła. Ułóż pierwszy płat ciasta w taki sposób, by boki wystawały poza obręcz formy. Posmaruj roztopionym masłem. W ten sam sposób ułóż resztę płatów (każdy smarując masłem). Spód ciasta posyp bułką tartą i rozłóż ziemniaki. Zalej masą śmietanowo-jajeczną.
Wystające płaty ciasta zawiń w harmonijkę i ułóż na brzegach formy. Piecz 30-40 minut w temperaturze 180°C. Na ok. 15 min przed końcem pieczenia na wierzchu ułóż brokuły. Wyjmij z piekarnika, wierzch posyp podprażonymi na suchej patelni migdałami.
70 minut. Porcja: 490 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie