Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta z dyni na słodko"
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 235
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 18
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13209
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 235
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 18
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13209
Składniki
Do przesianej mąki wsyp cukier puder, wymieszaj. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz, posiekaj nożem. Na koniec dodaj żółtka, zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 60 min.
Do rondelka wlej mleko, dodaj cukier oraz cukier wanilinowy, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz płomień, dodaj purée z dyni, cynamon oraz gałkę muszkatołową. Gotuj ok. 15 min ciągle mieszając. Gdy masa dyniowa wystygnie, dodaj jajka, całość zmiksuj.
Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki formy do tarty. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i wsyp fasolę (by obciążyła ciasto). Piecz 15 min w temp. 180°C, usuń papier oraz fasolę i piecz jeszcze ok. 10 min.
Na podpieczony spód wyłóż masę dyniową. Piecz 40-45 min w temp. 175°C. Tartę włóż do lodówki. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Ciasto udekoruj rozetkami z bitej śmietany.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 330 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie