Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta z marchewką

Tarta z marchewką

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Tarta z marchewką"

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 30 dag marchewki
  • 5 jajek
  • 25 dag śmietanki kremówki 30 proc
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 10 dag serka koziego lub serka typu pleśniowego
  • np. camembert
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciastem wyłóż dno oraz boki formy do tarty. Spód w kilku miejscach nakłuj widelcem. Przykryj papierem i wysyp suchą fasolę. Piecz 15 minut w temperaturze 180°C, następnie usuń papier z obciążeniem i piecz jeszcze ok. 5 minut.

  2. Marchewki obierz, umyj, przekrój wzdłuż na pół. Wrzuć do wrzącej, osolonej wody, gotuj ok. 5 min. Osącz i przestudź. Ser pokrój w plastry. Do miski wbij jajka, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Dodaj śmietankę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę, wymieszaj. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.

  3. Masę wylej na podpieczony spód. Na wierzchu rozłóż marchewki oraz plastry sera. Piecz 20-25 minut w temperaturze 180°C, aż masa się zetnie.

  4. 50 minut. Porcja: 450 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń