Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta ziemniaczana"
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkowym sosem i chrupiącym boczkiem to prawdziwa...
Odsłon: 1806
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 491
Pyszna pasta do pieczywa z wędzonej makreli, ogórka kiszonego, cebuli czerwon...
Odsłon: 3049
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkowym sosem i chrupiącym boczkiem to prawdziwa...
Odsłon: 1806
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 491
Pyszna pasta do pieczywa z wędzonej makreli, ogórka kiszonego, cebuli czerwon...
Odsłon: 3049
Składniki
Z mąki, szczypty soli, masła i 4 łyżek lodowatej wody szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą i odłóż na godzinę do lodówki.
Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć obraną i posiekaną cebulę. Smaż, aż się lekko zeszkli. Ugotowane ziemniaki oraz biały ser zmiel w maszynce do mięsa lub przepuść przez praskę. Do powstałej masy dodaj surowe jajko oraz przygotowaną cebulę. Całość wymieszaj starannie, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Schłodzone ciasto rozwałkuj. Wylep nim dno i boki formy do tarty. Przykryj spód pergaminem, obciąż suchym grochem. Piecz około 10 min w 200 st. Usuń pergamin. Na ciasto wyłóż masę ziemniaczaną, wyrównaj powierzchnię i rozłóż plasterki umytych i pozbawionych gniazd nasiennych pomidorów. Tartę piecz jeszcze ok. 20 min w temp. 180 st. Udekoruj ziołami.
Czas ok. 90 min; porcja – 260 kcal, cena 1,20 zł.
Dobierając zioła do tart i zapiekanek, patrz na główny składnik. Te z przewagą warzyw posyp bazylią, oregano i szczypiorkiem; mięsne rozmarynem i majerankiem; rybne koperkiem.Źródło: Świat kobiety