Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta ziemniaczana"
Prosty przepis na dużą ilość pierogów, które można zamrozić i przygotować póź...
Odsłon: 471
Tak pysznego dania jeszcze nie jedliście a wystarczy dodać jeden składnik. So...
Odsłon: 201
Mniej czasochłonna i lżejsza wersja kotlecików.
Odsłon: 119
Prosta do przygotowania, pyszna surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem kukur...
Odsłon: 171
Prosty przepis na dużą ilość pierogów, które można zamrozić i przygotować póź...
Odsłon: 471
Tak pysznego dania jeszcze nie jedliście a wystarczy dodać jeden składnik. So...
Odsłon: 201
Mniej czasochłonna i lżejsza wersja kotlecików.
Odsłon: 119
Prosta do przygotowania, pyszna surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem kukur...
Odsłon: 171
Składniki
Z mąki, szczypty soli, masła i 4 łyżek lodowatej wody szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą i odłóż na godzinę do lodówki.
Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć obraną i posiekaną cebulę. Smaż, aż się lekko zeszkli. Ugotowane ziemniaki oraz biały ser zmiel w maszynce do mięsa lub przepuść przez praskę. Do powstałej masy dodaj surowe jajko oraz przygotowaną cebulę. Całość wymieszaj starannie, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Schłodzone ciasto rozwałkuj. Wylep nim dno i boki formy do tarty. Przykryj spód pergaminem, obciąż suchym grochem. Piecz około 10 min w 200 st. Usuń pergamin. Na ciasto wyłóż masę ziemniaczaną, wyrównaj powierzchnię i rozłóż plasterki umytych i pozbawionych gniazd nasiennych pomidorów. Tartę piecz jeszcze ok. 20 min w temp. 180 st. Udekoruj ziołami.
Czas ok. 90 min; porcja – 260 kcal, cena 1,20 zł.
Dobierając zioła do tart i zapiekanek, patrz na główny składnik. Te z przewagą warzyw posyp bazylią, oregano i szczypiorkiem; mięsne rozmarynem i majerankiem; rybne koperkiem.Źródło: Świat kobiety