Do góry

Dania główne Przepis na:

Tatar z granatem i buraczkami

Tatar z granatem i buraczkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10032

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Tatar z granatem i buraczkami"

Składniki

  • 450 g brokułów
  • nieduży granat
  • 2–3 szalotki
  • 150–200 g młodych średniej wielkości buraków
  • 200 g kremowego koziego sera
  • 5–6 łodyżek świeżej mięty
  • sól i pieprz do smaku
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czas przygotowania 30 minut. Cena porcji ok. 4,20 zł

  2. Brokuły dzielimy na różyczki. Odcinamy łodyżki i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy 5 minut we wrzącej osolonej wodzie, następnie dodajemy różyczki i gotujemy kolejne 5 minut. Odcedzamy i studzimy.

  3. Granat przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki. Zostawiamy 2 łyżki pestek do dekoracji. Szalotki kroimy w drobną kostkę, miętę siekamy.

  4. Buraki kroimy na 16 plastów – 8 grubszych i 8 po ok. 8 milimetrów grubości. Parzymy we wrzącej osolonej wodzie 3 minuty, odcedzamy.

  5. Brokuły łączymy z kozim serem, szalotką, pestkami granatu i miętą, mieszamy, rozgniatając widelcem. Doprawiamy pieprzem i solą.

  6. Warzywny tatar przekładamy do szklanki, a następnie wykładamy na ułożony na talerzu grubszy plaster buraka. Wierzch dekorujemy cieńszymi plastrami buraków, listkami mięty i pestkami granatu. Wstawiamy na kilka minut do lodówki, aby danie się schłodziło. Podajemy z bagietką.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń