Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyka w nowej odsłonie.
Na 3 łyżkach oliwy podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę, do zeszklonej dodać szpinak i dusić do rozmrożenia, podlewając odrobiną wody. Dodać posiekaną wędlinę, serek i śmietanę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i kardamonem. Wymieszać, zostawić na bardzo małym ogniu, by odparowało jak najwięcej płynów.
Naleśniki: 2 całe jajka rozkłócić z wodą gazowaną i mlekiem. Dodać mąkę, 2 łyżki oliwy i szczyptę soli. Zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić na 15 min. (gluten musi przepracować). Rozgrzać patelnię (24 cm) i usmażyć 7 - 8 naleśników.
Beszamel: roztopić masło, zasypać 2 łyżkami mąki, wymieszać, żeby nie było grudek. Powoli wlewać mleko, ciągle mieszając. Podgrzać na średnim ogniu, dodać sól, pieprz i 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej. Ciągle mieszać, do momentu zagotowania.
Tortownicę (24 cm) wysmarować delikatnie oliwą. Położyć naleśnik, posmarować częścią masy szpinakowej, przykryć naleśnikiem, znów szpinak, itd. Na wierzchu musi być naleśnik. Zalać sosem beszamelowym, posypać startym cheddarem. Piec w temp. 180 st przez ok. 30 min. Po wyjęciu z pieca odczekać ok. 5 min., zdjąć rant tortownicy, podawać pokrojone jak tort. :)
pyszny szpinak, doskonały jako dodatek do dań mięsnych lub jako przystawka.
Odsłon: 1538
Przepis dnia
Pyszne i miękkie naleśniki, przełożone lekkim farszem ze szpinaku i fety.
Odsłon: 36929
Pyszne połączenie szpinaku i sera fety.
Odsłon: 8455
Pyszny ,miękki i lekko wilgotny schabowy w chrupiącej panierce ,idealny na ni...
Odsłon: 311
Zapiekanka chłopska. Dziś mam dla Was pomysł na pyszną zapiekankę chłopską. R...
Odsłon: 3893
Uwielbiam deserki w pucharkach, bo pięknie się prezentują, są szybkie w przyg...
Odsłon: 152
Pyszny ,miękki i lekko wilgotny schabowy w chrupiącej panierce ,idealny na ni...
Odsłon: 311
Zapiekanka chłopska. Dziś mam dla Was pomysł na pyszną zapiekankę chłopską. R...
Odsłon: 3893
Uwielbiam deserki w pucharkach, bo pięknie się prezentują, są szybkie w przyg...
Odsłon: 152
Składniki
Na 3 łyżkach oliwy podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę, do zeszklonej dodać szpinak i dusić do rozmrożenia, podlewając odrobiną wody. Dodać posiekaną wędlinę, serek i śmietanę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i kardamonem. Wymieszać, zostawić na bardzo małym ogniu, by odparowało jak najwięcej płynów.
Naleśniki: 2 całe jajka rozkłócić z wodą gazowaną i mlekiem. Dodać mąkę, 2 łyżki oliwy i szczyptę soli. Zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić na 15 min. (gluten musi przepracować). Rozgrzać patelnię (24 cm) i usmażyć 7 - 8 naleśników.
Beszamel: roztopić masło, zasypać 2 łyżkami mąki, wymieszać, żeby nie było grudek. Powoli wlewać mleko, ciągle mieszając. Podgrzać na średnim ogniu, dodać sól, pieprz i 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej. Ciągle mieszać, do momentu zagotowania.
Tortownicę (24 cm) wysmarować delikatnie oliwą. Położyć naleśnik, posmarować częścią masy szpinakowej, przykryć naleśnikiem, znów szpinak, itd. Na wierzchu musi być naleśnik. Zalać sosem beszamelowym, posypać startym cheddarem. Piec w temp. 180 st przez ok. 30 min. Po wyjęciu z pieca odczekać ok. 5 min., zdjąć rant tortownicy, podawać pokrojone jak tort. :)
Przepisy Dania główne
Dania główne
Schabowy moczony w mleku
Dania główne
Krokiety z młodej kiszonej kapusty i pieczarkami.
Dania główne
Sałatka z bobem
Dania główne
Pierogi na słodko z twarogiem i żółtkami
Schabowy moczony w mleku
Pyszny ,miękki i lekko wilgotny schabowy w chrupiącej panierce ,idealny na ni...
Odsłon: 311
Krokiety z młodej kiszonej kapusty i pieczarkami.
Kolejne krokiety zrobione tym razem z młodej, kiszonej kapusty i pieczarek us...
Odsłon: 321