Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyka w nowej odsłonie.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1781
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1547
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1520
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1901
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1781
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1547
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1520
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1901
Składniki
Na 3 łyżkach oliwy podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę, do zeszklonej dodać szpinak i dusić do rozmrożenia, podlewając odrobiną wody. Dodać posiekaną wędlinę, serek i śmietanę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i kardamonem. Wymieszać, zostawić na bardzo małym ogniu, by odparowało jak najwięcej płynów.
Naleśniki: 2 całe jajka rozkłócić z wodą gazowaną i mlekiem. Dodać mąkę, 2 łyżki oliwy i szczyptę soli. Zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić na 15 min. (gluten musi przepracować). Rozgrzać patelnię (24 cm) i usmażyć 7 - 8 naleśników.
Beszamel: roztopić masło, zasypać 2 łyżkami mąki, wymieszać, żeby nie było grudek. Powoli wlewać mleko, ciągle mieszając. Podgrzać na średnim ogniu, dodać sól, pieprz i 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej. Ciągle mieszać, do momentu zagotowania.
Tortownicę (24 cm) wysmarować delikatnie oliwą. Położyć naleśnik, posmarować częścią masy szpinakowej, przykryć naleśnikiem, znów szpinak, itd. Na wierzchu musi być naleśnik. Zalać sosem beszamelowym, posypać startym cheddarem. Piec w temp. 180 st przez ok. 30 min. Po wyjęciu z pieca odczekać ok. 5 min., zdjąć rant tortownicy, podawać pokrojone jak tort. :)