Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyka w nowej odsłonie.
Taki prosty , szybki i smaczny zestaw proponuje na pyszny , obfity obiadek....
Odsłon: 68
Właściwa nazwa to Boeuf Stroganow;) Prefereuję lżejszą wersję bez mąki i lakt...
Odsłon: 84
Taki prosty , szybki i smaczny zestaw proponuje na pyszny , obfity obiadek....
Odsłon: 68
Właściwa nazwa to Boeuf Stroganow;) Prefereuję lżejszą wersję bez mąki i lakt...
Odsłon: 84
Składniki
Na 3 łyżkach oliwy podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę, do zeszklonej dodać szpinak i dusić do rozmrożenia, podlewając odrobiną wody. Dodać posiekaną wędlinę, serek i śmietanę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i kardamonem. Wymieszać, zostawić na bardzo małym ogniu, by odparowało jak najwięcej płynów.
Naleśniki: 2 całe jajka rozkłócić z wodą gazowaną i mlekiem. Dodać mąkę, 2 łyżki oliwy i szczyptę soli. Zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić na 15 min. (gluten musi przepracować). Rozgrzać patelnię (24 cm) i usmażyć 7 - 8 naleśników.
Beszamel: roztopić masło, zasypać 2 łyżkami mąki, wymieszać, żeby nie było grudek. Powoli wlewać mleko, ciągle mieszając. Podgrzać na średnim ogniu, dodać sól, pieprz i 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej. Ciągle mieszać, do momentu zagotowania.
Tortownicę (24 cm) wysmarować delikatnie oliwą. Położyć naleśnik, posmarować częścią masy szpinakowej, przykryć naleśnikiem, znów szpinak, itd. Na wierzchu musi być naleśnik. Zalać sosem beszamelowym, posypać startym cheddarem. Piec w temp. 180 st przez ok. 30 min. Po wyjęciu z pieca odczekać ok. 5 min., zdjąć rant tortownicy, podawać pokrojone jak tort. :)