Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyka w nowej odsłonie.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3532
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 611
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3768
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 326
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 593
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3532
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 611
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3768
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 326
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 593
Składniki
Na 3 łyżkach oliwy podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę, do zeszklonej dodać szpinak i dusić do rozmrożenia, podlewając odrobiną wody. Dodać posiekaną wędlinę, serek i śmietanę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i kardamonem. Wymieszać, zostawić na bardzo małym ogniu, by odparowało jak najwięcej płynów.
Naleśniki: 2 całe jajka rozkłócić z wodą gazowaną i mlekiem. Dodać mąkę, 2 łyżki oliwy i szczyptę soli. Zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić na 15 min. (gluten musi przepracować). Rozgrzać patelnię (24 cm) i usmażyć 7 - 8 naleśników.
Beszamel: roztopić masło, zasypać 2 łyżkami mąki, wymieszać, żeby nie było grudek. Powoli wlewać mleko, ciągle mieszając. Podgrzać na średnim ogniu, dodać sól, pieprz i 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej. Ciągle mieszać, do momentu zagotowania.
Tortownicę (24 cm) wysmarować delikatnie oliwą. Położyć naleśnik, posmarować częścią masy szpinakowej, przykryć naleśnikiem, znów szpinak, itd. Na wierzchu musi być naleśnik. Zalać sosem beszamelowym, posypać startym cheddarem. Piec w temp. 180 st przez ok. 30 min. Po wyjęciu z pieca odczekać ok. 5 min., zdjąć rant tortownicy, podawać pokrojone jak tort. :)