Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tosty z brioszki"
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 34
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 121
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 704
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 81
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 34
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 121
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 704
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 81
Składniki
ok. 25 minut
Pomarańczę sparzyć, z połowy owocu zetrzeć skórkę, z całego wycisnąć sok. Jajka ubić z 3 łyżkami cukru. Wymieszać z mlekiem i 2 łyżkami soku pomarańczowego.
Kromki słodkiej bułki okroić ze skórki, pokroić na połówki. Kawałki pieczywa zanurzyć w mieszance jajek, mleka i soku pomarańczowego. Trzymać przez chwilę.
Na patelni rozgrzać 4 dag masła, włożyć tosty. Smażyć je po 4-5 minut z każdej strony. Potem osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Truskawki pozbawić szypułek, ewentualnie pokroić na duże kawałki. Smażyć je 2 minuty na pozostałym maśle. Wymieszać ze skórką pomarańczową, podlać resztą soku z pomarańczy. Posypać pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym.
Smażyć jeszcze chwilę. Tosty przed podaniem posypać cukrem pudrem. Serwować je z sosem truskawkowym. Udekorować listkami mięty.Źródło: Życie na gorąco