Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tradycyjne flaki wołowe"
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 191
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 935
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 191
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 935
Składniki
Czas przygotowania 60 minut. Cena porcji ok. 4,10 zł.
Wartość odżywcza porcji 548 kcal Białko 12,6 g/Tłuszcz 9 g/Węglowodany 2 g
Flaki rozmrażamy i dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok. 15 minut. Odcedzamy i ponownie płuczemy w zimnej wodzie.
Marchewki, cebulę, pietruszki, seler obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy pokrojone warzywa i smażymy 3–5 minut, mieszając. Patelnię zdejmujemy z ognia, zostawiamy do przestygnięcia i dodajemy paprykę słodką oraz ostrą, mieszamy.
Flaki zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, podmażone warzywa i doprawiamy pieprzem mielonym i solą. Gotujemy 15–20 minut. Flaki będą najlepsze następnego dnia, gdy wszystkie smaki zupy się przenikną. Gdy je zagotujemy, możemy jeszcze doprawić słodką i ostrą papryką, żeby były pikantne. Podajemy z pokrojoną bułką paryską lub chlebem.Źródło: Rewia