Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka kurczaka w płatkach migdałowych i białym winie

Udka kurczaka w płatkach migdałowych i białym winie

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11052

Dodano:

Odsłon: 6

Smaczny pomysł na "Udka kurczaka w płatkach migdałowych i białym winie"

Składniki

  • 8 podudzi z kurczaka
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej
  • ok. 1 łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki słonecznika łuskanego
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Udka kurczaka w płatkach migdałowych i białym winie

Przygotowanie

  1. Olej mieszam z winem, przyprawami, płatkami migdałowymi i ziarnami słonecznika. Do marynaty wkładam podudzia. Nacieram, odstawiam na godzinę.

  2. Mięso z marynatą wkładam do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układam kawałki masła. Piekę pod przykryciem 90 min w temp. 180°C, kilka razy polewając wytworzonym sosem. 5 min przed końcem odkrywam naczynie, by kurczak się przyrumienił.

  3. Nie wymagają wiele pracy, a efekt znakomity. Ostrej papryki można dodać mniej. Katarzyna Jaworek z Mętkowa

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń