Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Udziec indyka ze szczypiorkiem"
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 79
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 753
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 474
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 264
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 79
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 753
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 474
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 264
Składniki
Zioła opłucz, osusz, oderwij listki tymianku od gałązek. Potem szczypiorek i tymianek grubo posiekaj. Połowę ziół wymieszaj z 2 łyżkami oleju, łyżką wody i serkiem. Całość zmiksuj na gładką pastę. Przypraw ją do smaku solą oraz pieprzem.
Udziec umyj, wytrzyj do sucha. Mięso posyp z obu stron solą oraz pieprzem. Potem ułóż skórą do dołu. Na płacie mięsa rozsmaruj przygotowaną pastę ziołową. Pozostaw wolne brzegi. Całość zwiń. Roladę obwiąż mocną, bawełnianą nitką. Uformuj owalną pieczeń. Obsmaż ją na pozostałym oleju. Ułóż w żaroodpornym naczyniu posmarowanym olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz przez ok. 75 minut.
W tym czasie ziemniaki i marchewkę obierz, opłucz. Warzywa ugotuj do miękkości w lekko posolonej wodzie. Odcedź, jeszcze gorące utrzyj z mlekiem i masłem. Piure przypraw do smaku solą i gałką muszkatołową. Gotową pieczeń przełóż na półmisek. Posyp pozostałymi ziołami. Podawaj z piure ziemniaczano-marchewkowym.
ok. 1 godziny i 30 minut. 1 porcja 750 kcal.Źródło: Tina