Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 4382
Dodano: 25.02.2008
Odsłon: 3249
1-2 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Pokroić cebulę w drobną kostkę, podobnie mięso z piersi kurczaka - niech kawałki mają po około pół centymetra. Czosnek również drobno posiekać. Podsmażyć cebulę na roztopionym w rondlu maśle tak długo, aż zrobi się szklista. Dodać kawałki kurczaka i zalać 1 i 1/2 szklanki bulionu, zamieszać i gotować około 7 minut. Tymczasem można przygotować grzanki z chleba tostowego - pokroić pieczywo w kostkę, rozgrzać oliwę wraz z czosnkiem, wrzuć kawałki pieczywa. Kiedy grzanki będą miały złocisty kolor, odsączyć je na papierowym ręczniku, przyprawić solą i pieprzem. Zupę należy teraz zmiksować, dodać resztę bulionu, na końcu oczywiście śmietanę. Podawać z grzankami ;-)... MOJA RADA: Zupa najlepiej prezentuje się w kokilkach, z listkiem estragonu pływającym na powierzchni. A co oznacza tajemnicze słowo z tytułu? "Veloute" to po francusku "delikatny, aksamitny" - i taki właśnie jest smak tej zupy, którą śmiało można podawać na najwykwintniejszych przyjęciach:) No w końcu to jest Kuchnia Francuska :) Życzę smacznego:))
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)