Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Waniliowe tartaletki"
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 993
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 309
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 59
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 993
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 309
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 59
Składniki
Czas ok. 50 min; porcja – 280 kcal, cena 1,20 zł.
Krok pierwszy . Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj 11 dag cukru, jedno całe jajko oraz masło. Szybko zagnieć kruche i ela styczne ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią, odłóż do lodówki na minimum 60 minut.
Krok drugi . Schłodzone ciasto rozwałkuj na płat o grubości 4 mm. Wykrój kółe czka. Wylep nimi foremki do tartaletek. Spody z ciasta ponakłuwaj widelcem. Foremki wstaw do piekarnika. Piecz 15 min w 200 st.
Krok trzeci . Korpusy przestudź, wyjmij z foremek. Ugotuj budyń z mleka, reszty cukru, cukru waniliowego i proszku budyniowego. Mieszając, ostudź. Połącz ze śmietaną. Przygotowanym kremem napełnij korpusy.
Krok czwarty. Truskawki opłucz, osusz, pozbaw szypułek. Pokrój owoce w plasterki, rozłóż na tężejącym kremie. Ga laretkę rozpuść w po- łowie przewidzianej ilości wody. Posmaruj owoce, zastudź.Źródło: Świat kobiety