Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trochę inne wydanie wątróbki niż tradycyjne. Polecam, to jest bardzo smaczne!
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 255
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4965
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4838
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44901
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 517
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 255
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4965
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4838
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44901
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 517
Składniki
Wątróbkę oczyściłam ze zbędnych błonek, żółci. Opłukałam i namoczyłam na kilka godzin w mleku. Na patelni rozpuściłam masło i dodałam pokrojoną w piórka cebulę. Przemieszałam i dodałam pokrojone pieczarki. Wszystko chwilkę smażyłam.
Odsunęłam na patelni cebulę i pieczarki i w to miejsce wyłożyłam odsączoną z mleka wątróbkę. Dorzuciłam ziele i liść laurowy. Przesmażyłam z każdej strony wątróbkę i wymieszałam z wcześniej odsuniętą na patelni cebulą i pieczarkami. Chwilę jeszcze wszystko smażyłam do momentu aż wątróbka napuchła i nie wyciekała z niej krew.
Dolałam śmietankę i krótko podgrzałam całość. Doprawiłam solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Odstawiłam na kilka minut, by całość naszła smakiem. Bardzo smaczne i delikatne wydanie wątróbki.
Notatki: * z 1 kg wątróbki po oczyszczeniu odchodzi ok. 10 dkg zbędnych części * przyprawić ulubionymi ziołami wedle smaku * jeśli wątróbka początkowo będzie przywierać do patelni dołożyć łyżkę masła * w mleku moczyłam wątróbkę 2 godziny, można dłużej