Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trochę inne wydanie wątróbki niż tradycyjne. Polecam, to jest bardzo smaczne!
Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!
Odsłon: 605
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 268
Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!
Odsłon: 605
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 268
Składniki
Wątróbkę oczyściłam ze zbędnych błonek, żółci. Opłukałam i namoczyłam na kilka godzin w mleku. Na patelni rozpuściłam masło i dodałam pokrojoną w piórka cebulę. Przemieszałam i dodałam pokrojone pieczarki. Wszystko chwilkę smażyłam.
Odsunęłam na patelni cebulę i pieczarki i w to miejsce wyłożyłam odsączoną z mleka wątróbkę. Dorzuciłam ziele i liść laurowy. Przesmażyłam z każdej strony wątróbkę i wymieszałam z wcześniej odsuniętą na patelni cebulą i pieczarkami. Chwilę jeszcze wszystko smażyłam do momentu aż wątróbka napuchła i nie wyciekała z niej krew.
Dolałam śmietankę i krótko podgrzałam całość. Doprawiłam solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Odstawiłam na kilka minut, by całość naszła smakiem. Bardzo smaczne i delikatne wydanie wątróbki.
Notatki: * z 1 kg wątróbki po oczyszczeniu odchodzi ok. 10 dkg zbędnych części * przyprawić ulubionymi ziołami wedle smaku * jeśli wątróbka początkowo będzie przywierać do patelni dołożyć łyżkę masła * w mleku moczyłam wątróbkę 2 godziny, można dłużej