Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trochę inne wydanie wątróbki niż tradycyjne. Polecam, to jest bardzo smaczne!
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 138
Takie gomółki robi się w mojej rodzinie co roku do koszyczka Wielkanocnego, a...
Odsłon: 1309
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1073
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 92
Sałatka śniadaniowa z grzanek, natki pietruszki, ziela estragonu, ziemniaczkó...
Odsłon: 67
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 138
Takie gomółki robi się w mojej rodzinie co roku do koszyczka Wielkanocnego, a...
Odsłon: 1309
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1073
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 92
Sałatka śniadaniowa z grzanek, natki pietruszki, ziela estragonu, ziemniaczkó...
Odsłon: 67
Składniki
Wątróbkę oczyściłam ze zbędnych błonek, żółci. Opłukałam i namoczyłam na kilka godzin w mleku. Na patelni rozpuściłam masło i dodałam pokrojoną w piórka cebulę. Przemieszałam i dodałam pokrojone pieczarki. Wszystko chwilkę smażyłam.
Odsunęłam na patelni cebulę i pieczarki i w to miejsce wyłożyłam odsączoną z mleka wątróbkę. Dorzuciłam ziele i liść laurowy. Przesmażyłam z każdej strony wątróbkę i wymieszałam z wcześniej odsuniętą na patelni cebulą i pieczarkami. Chwilę jeszcze wszystko smażyłam do momentu aż wątróbka napuchła i nie wyciekała z niej krew.
Dolałam śmietankę i krótko podgrzałam całość. Doprawiłam solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Odstawiłam na kilka minut, by całość naszła smakiem. Bardzo smaczne i delikatne wydanie wątróbki.
Notatki: * z 1 kg wątróbki po oczyszczeniu odchodzi ok. 10 dkg zbędnych części * przyprawić ulubionymi ziołami wedle smaku * jeśli wątróbka początkowo będzie przywierać do patelni dołożyć łyżkę masła * w mleku moczyłam wątróbkę 2 godziny, można dłużej