Do góry

Dania główne Przepis na:

Wątróbka drobiowa z warzywami

Wątróbka drobiowa z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Wątróbka drobiowa z warzywami"

Składniki

  • 50 dag wątróbki drobiowej np. z indyka
  • 2 duże cebule
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 1 strąka żółtej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 2-3 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wątróbkę dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Oczyść z błonek, pokrój na mniejsze kawałki. Z papryk usuń środki z pestkami, opłucz pod bieżącą wodą i pokrój w paski lub kostkę. Cebule pokrój w półplasterki.

  2. Kawałki wątróbki posyp majerankiem i oprósz świeżo mielonym pieprzem. Na talerz wsyp mąkę, obtocz w niej wątróbkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, zeszklij, od czasu do czasu mieszając. Patelnię zdejmij z ognia i wsyp obie mielone papryki, wymieszaj. Następnie dodaj świeżą paprykę, postaw na ogniu i duś całość ok. 5 min. Warzywa przełóż do miseczki.

  3. Na tej samej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, włóż wątróbkę i smaż najpierw na dużym ogniu, by zamknąć pory a następnie zmniejsz ogień i smaż jeszcze ok. 4 min z każdej strony.

  4. Do wątróbki dodaj przesmażone warzywa, wymieszaj i smaż całość jeszcze chwilkę. Na koniec danie dopraw do smaku solą (wątróbki nie można solić wcześniej, bo będzie twarda). Podawaj ze świeżym pieczywem lub ziemniakami.

  5. Zamiast papryki możesz razem z cebulą usmażyć jabłka (obrane i pokrojone w niewielkie kawałki).

  6. 30 minut. Porcja: 340 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń