Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wątróbka drobiowa z warzywami"
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3005
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 232
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3005
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 232
Składniki
Wątróbkę dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Oczyść z błonek, pokrój na mniejsze kawałki. Z papryk usuń środki z pestkami, opłucz pod bieżącą wodą i pokrój w paski lub kostkę. Cebule pokrój w półplasterki.
Kawałki wątróbki posyp majerankiem i oprósz świeżo mielonym pieprzem. Na talerz wsyp mąkę, obtocz w niej wątróbkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, zeszklij, od czasu do czasu mieszając. Patelnię zdejmij z ognia i wsyp obie mielone papryki, wymieszaj. Następnie dodaj świeżą paprykę, postaw na ogniu i duś całość ok. 5 min. Warzywa przełóż do miseczki.
Na tej samej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, włóż wątróbkę i smaż najpierw na dużym ogniu, by zamknąć pory a następnie zmniejsz ogień i smaż jeszcze ok. 4 min z każdej strony.
Do wątróbki dodaj przesmażone warzywa, wymieszaj i smaż całość jeszcze chwilkę. Na koniec danie dopraw do smaku solą (wątróbki nie można solić wcześniej, bo będzie twarda). Podawaj ze świeżym pieczywem lub ziemniakami.
Zamiast papryki możesz razem z cebulą usmażyć jabłka (obrane i pokrojone w niewielkie kawałki).
30 minut. Porcja: 340 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie