Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Włoski serowiec z pomidorami"
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34167
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1376
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113605
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34167
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1376
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113605
Składniki
Ciasto francuskie rozwiń, ułóż na deseczce i pozostaw na 10-15 minut w pokojowej temperaturze. Mocno rozgrzej patelnię. Wrzuć orzeszki piniowe (ew. słonecznik). Mieszając, zrumień je. Przesyp na talerzyk i odłóż do wystudzenia.
Blachę (21 x 39 cm) wyłóż pergaminem. Spód i brzegi wylep plackiem. Ciasto ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach albo przykryj papierem do pieczenia i suchymi ziarenkami fasoli albo grochu. Dzięki temu spód nie wybrzuszy się w czasie pieczenia. Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 15 minut.
Pomidory i mozzarellę pokrój w plasterki. Orzeszki piniowe posiekaj. Placek wyjmij. Na spodzie z ciasta rozsyp bułkę tartą z orzeszkami. Potem ułóż na przemian i w rzędach plasterki pomidorów oraz sera mozzarella. Ponownie wstaw do piekarnika. Pizzę piecz jeszcze 6-8 minut.
Bazylię opłucz, oderwij listki. Wymieszaj je z oliwą i zmiksuj. Sos przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Skrop nim gotowy placek. Udekoruj listkami bazylii.Źródło: Tina