Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Włoskie szaszłyki"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 273
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 273
Składniki
czas ok. 30 min; porcja – 510 kcal, cena 3,80 zł
Bazylię opłucz, osusz. Dwie gałązki odłóż do dekoracji. Z reszty oberwij listki, drobno posiekaj. Parmezan zetrzyj na tarce o małych oczkach. Pomidorki opłucz pod bieżącą wodą, osusz.
Mięso mielone (np. wieprzowo-wołowe) przełóż do miski. Wbij całe jajko. Dodaj starty parmezan, posiekaną bazylię oraz sól i pieprz do smaku. Wyrób gładką masę na pulpety. Zagęść ją bułką tartą.
Z masy formuj niewielkie pulpeciki (podobnej wielkości co pomidorki koktajlowe). Nadziewaj je na zwilżone patyki do szaszłyków na przemian z pomidorkami. Ułóż na blasze.
Szaszłyki skrop olejem. Wstaw do piekarnika. Piecz ok. 15 minut w temp. 200 st. Na talerzach rozłóż opłukane i przebrane listki rukoli. Połóż szaszłyki. Dekoruj listkami z reszty bazylii.Źródło: Świat kobiety