Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wstążki w szpinaku z tymiankiem"
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 972
Przepis na uniwersalne mięso, które można zjeść na zimno – do pieczywa, bądź...
Odsłon: 156
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 136
Sałatka wigilijna która od bardzo wielu lat jest obowiązkowa na naszym wigili...
Odsłon: 14939
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 972
Przepis na uniwersalne mięso, które można zjeść na zimno – do pieczywa, bądź...
Odsłon: 156
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 136
Sałatka wigilijna która od bardzo wielu lat jest obowiązkowa na naszym wigili...
Odsłon: 14939
Składniki
Szpinak przebierz, dobrze opłucz, osącz na sitku. Filety umyj, wytrzyj do sucha. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w kosteczkę, a czosnek posiekaj. Tymianek opłucz, osusz, pokrój na kawałeczki. Mięso skrop sokiem z cytryny, natrzyj połową czosnku. Lekko posyp solą oraz pieprzem. Smaż 5-6 minut z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju.
Makaron wrzuć na posolony wrzątek, ugotuj według przepisu na opakowaniu. W tym czasie w garnku rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę oraz resztę czosnku. Wrzuć szpinak. Posyp go bulionem i duś 8-10 minut. Pod koniec do szpinaku dolej śmietanę. Sos wymieszaj z tymiankiem i przypraw do smaku solą oraz pieprzem.
Usmażone filety potnij w plasterki. Ułóż na talerzach. Makaron odcedź, osącz. Wyłóż na mięso. Polej sosem szpinakowym i posyp mozzarellą pokrojoną na kawałeczki. Jeśli lubisz, danie zamiast mozzarellą posyp pestkami słonecznika.
ok. 35 minut. 1 porcja 470 kcal.Źródło: Tina