Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wstążki w szpinaku z tymiankiem"
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1345
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 274
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1345
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 274
Składniki
Szpinak przebierz, dobrze opłucz, osącz na sitku. Filety umyj, wytrzyj do sucha. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w kosteczkę, a czosnek posiekaj. Tymianek opłucz, osusz, pokrój na kawałeczki. Mięso skrop sokiem z cytryny, natrzyj połową czosnku. Lekko posyp solą oraz pieprzem. Smaż 5-6 minut z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju.
Makaron wrzuć na posolony wrzątek, ugotuj według przepisu na opakowaniu. W tym czasie w garnku rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę oraz resztę czosnku. Wrzuć szpinak. Posyp go bulionem i duś 8-10 minut. Pod koniec do szpinaku dolej śmietanę. Sos wymieszaj z tymiankiem i przypraw do smaku solą oraz pieprzem.
Usmażone filety potnij w plasterki. Ułóż na talerzach. Makaron odcedź, osącz. Wyłóż na mięso. Polej sosem szpinakowym i posyp mozzarellą pokrojoną na kawałeczki. Jeśli lubisz, danie zamiast mozzarellą posyp pestkami słonecznika.
ok. 35 minut. 1 porcja 470 kcal.Źródło: Tina