Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wykwintny gulasz z pieczarkami i brukselką"
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 43
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 707
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 56
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 71
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 43
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 707
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 56
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 71
Składniki
Cebule obierz, pokrój w cienkie paseczki. Pieczarki oczyść, najlepiej pocierając wilgotnym papierowym ręcznikiem. Większe sztuki pokrój na kawałki, małe pozostaw w całości. Mięso umyj, wytrzyj do sucha, pokrój w grubą kostkę.
W garnku mocno rozgrzej smalec. Wrzuć pokrojone mięso, mieszając smaż je, aż ładnie się zrumieni. Dodaj cebulę oraz pieczarki. Posyp solą i pieprzem. Podlej winem i bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i duś pod przykryciem przez godzinę. Od czasu do czasu mieszaj, aby gulaszu nie przywierały do dna naczynia.
Brukselki oczyść, usuń uszkodzone liście, opłucz na sitku pod bieżącą wodą i osącz. Główki u nasady ponacinaj na krzyż. Brukselkę dodaj do gulaszu około 20 minut przed końcem duszenia. Gotowy gulasz wymieszaj ze śmietaną. Ponownie zagotuj i przypraw do smaku solą oraz pieprzem.
Makaron wrzuć na posolony wrzątek. Zamieszaj. Poczekaj, aż woda ponownie zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 8–10 minut. Potem makaron odcedź, i osącz na sitku (nie przelewaj go wodą). Podawaj go jako dodatek do gulaszu. Przed podaniem potrawę udekoruj ziarenkami czerwonego pieprzu.Źródło: Tina