Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wytrawne naleśniki gryczane"
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414011
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2220
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414011
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2220
Składniki
Mleko zmiksuj z mąką, szczyptą soli i jajkami. Odstaw na godzinę. Na oleju usmaż partiami 12 cienkich rumianych naleśników. Śliwki umyj, wypestkuj, pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej 5 dag masła. Obsmaż owoce.
Owoce zdejmij z patelni, dodaj po szczypcie soli i pieprzu, 3 dag miodu, sok wyciśnięty z cytryny oraz resztę masła. Wymieszaj szybko. Naleśniki złóż w trójkąty. Polej sosem śliwkowym, posyp pokruszonym serem, posiekanymi orzechami i listkami szpinaku.
porcji, czas ok. 40 min; porcja – 410 kcal, cena 2,10 zł.Źródło: Świat kobiety