Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekana cukinia z kaszą jaglaną i pieczarkami

Zapiekana cukinia z kaszą jaglaną i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 251 Ocena: 4354

Dodano:

Odsłon: 7673

W sezonie na cukinię kiedy mamy jej naprawdę sporo warto odmienić smak i podanie tego warzywa podając ją właśnie w taki sposób.

Składniki

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 10 dkg kaszy jaglanej
  • 8-10 pieczarek
  • 10-15 dkg startego żółtego sera
  • przyprawy: sól, oregano, papryka słodka i ostra albo gotowa mieszanka przypraw pomidory z chilli i oregano oraz sól smakowa węg
  • natka z pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • ketchup
  • 1 łyżka masła
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Zapiekana cukinia z kaszą jaglaną i pieczarkami

Przygotowanie

  1. Cukinie przecięłam na pół i wydrążyłam środek pozostawiając do 1 cm miąższu po brzegach.

    Kaszę jaglaną ugotowałam na sypko zgodnie z przepisem na opakowaniu.

    Pieczarki starłam na tarce o dużych oczkach i usmażyłam na patelni z dodatkiem masła.

    Z pieczarek odsączyłam sok i wymieszałam je z kaszą jaglaną. Przyprawiłam do smaku.
    Akurat miałam bardzo fajne mieszanki przypraw pomidory z chilli i oregano oraz sól smakową. Podobny smak można uzyskać przyprawiając paprykami, oregano i solą.

    Do każdej wydrążonej cukinii nałożyłam odrobinę żółtego sera a następnie nakładałam farsz.
    Brzegi cukinii posmarowałam odrobiną oleju.

    Cukinie wyłożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  2. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40 minut. Przed końcem pieczenia posypałam startym żółtym serem.

    Podawałam oprószone natką z pietruszki i ketchupem.

  3. Notatki:
    * jeśli środek cukinii co wydrążamy nie ma ziaren można usmażyć z pieczarkami
    * przed nałożeniem farszu podsypać cukinię serem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń