Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W sezonie na cukinię kiedy mamy jej naprawdę sporo warto odmienić smak i podanie tego warzywa podając ją właśnie w taki sposób.
Cukinie przecięłam na pół i wydrążyłam środek pozostawiając do 1 cm miąższu po brzegach.
Kaszę jaglaną ugotowałam na sypko zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Pieczarki starłam na tarce o dużych oczkach i usmażyłam na patelni z dodatkiem masła.
Z pieczarek odsączyłam sok i wymieszałam je z kaszą jaglaną. Przyprawiłam do smaku.
Akurat miałam bardzo fajne mieszanki przypraw pomidory z chilli i oregano oraz sól smakową. Podobny smak można uzyskać przyprawiając paprykami, oregano i solą.
Do każdej wydrążonej cukinii nałożyłam odrobinę żółtego sera a następnie nakładałam farsz.
Brzegi cukinii posmarowałam odrobiną oleju.
Cukinie wyłożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40 minut. Przed końcem pieczenia posypałam startym żółtym serem.
Podawałam oprószone natką z pietruszki i ketchupem.
Notatki:
* jeśli środek cukinii co wydrążamy nie ma ziaren można usmażyć z pieczarkami
* przed nałożeniem farszu podsypać cukinię serem
Przepis na risotto z pieczarkami i cukinią, czyli połączenie kuchni polsko-wł...
Odsłon: 2314
Szybkie, proste, a za razem smaczne ciasto bez pieczenia. Ciasto skusi każde...
Odsłon: 5851
Domowa maślana bułka, soczyste mięso i sezonowy smakołyk - szparagi. Takim sm...
Odsłon: 65
Mamy teraz sezon na szparagi. Kiedyś to warzywo, było bardzo ekskluzywne ale...
Odsłon: 131
Śledzie w ziołach prowansalskich mają niesamowity smak, są pyszne i bardzo sz...
Odsłon: 274
Szybkie, proste, a za razem smaczne ciasto bez pieczenia. Ciasto skusi każde...
Odsłon: 5851
Domowa maślana bułka, soczyste mięso i sezonowy smakołyk - szparagi. Takim sm...
Odsłon: 65
Mamy teraz sezon na szparagi. Kiedyś to warzywo, było bardzo ekskluzywne ale...
Odsłon: 131
Śledzie w ziołach prowansalskich mają niesamowity smak, są pyszne i bardzo sz...
Odsłon: 274
Składniki
Cukinie przecięłam na pół i wydrążyłam środek pozostawiając do 1 cm miąższu po brzegach. Kaszę jaglaną ugotowałam na sypko zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pieczarki starłam na tarce o dużych oczkach i usmażyłam na patelni z dodatkiem masła. Z pieczarek odsączyłam sok i wymieszałam je z kaszą jaglaną. Przyprawiłam do smaku. Akurat miałam bardzo fajne mieszanki przypraw pomidory z chilli i oregano oraz sól smakową. Podobny smak można uzyskać przyprawiając paprykami, oregano i solą. Do każdej wydrążonej cukinii nałożyłam odrobinę żółtego sera a następnie nakładałam farsz. Brzegi cukinii posmarowałam odrobiną oleju. Cukinie wyłożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40 minut. Przed końcem pieczenia posypałam startym żółtym serem. Podawałam oprószone natką z pietruszki i ketchupem.
Notatki: * jeśli środek cukinii co wydrążamy nie ma ziaren można usmażyć z pieczarkami * przed nałożeniem farszu podsypać cukinię serem
Przepisy Dania główne
Dania główne
Cukinia faszerowana mięsem i kaszą kuskus
Dania główne
Risotto ze szparagami
Dania główne
Krokiety z twarogiem, boczkiem i pieczarkami
Dania główne
Spanakopita, czyli grecka aromatyczna zapiekanka
Cukinia faszerowana mięsem i kaszą kuskus
Przedstawiam wam kolejny przepis na cukinię faszerowaną. Należy do moich ulub...
Odsłon: 149
Risotto ze szparagami
To kremowe i pożywne risotto ze szparagami stanowi doskonały samodzielny posi...
Odsłon: 141