Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekana karkówka w marynacie z warzywami to pyszny jednogarnkowy obiad nie wymagający dużego nakładu pracy. Wystarczy pokroić, wymieszać i poczekać cierpliwie aż się upiecze. Dodałam do karkówki moje ulubione warzywa, pokroiłam je tylko grubiej niż robię to zazwyczaj. Nie chciałam by po upieczeniu zostały z nich wióry a smaczny kawałek pieczonego warzywa. Cudownie warzywa przesiąkły własnymi sokami jak i sokiem z marynowanego mięsa. Nie dodawałam ziemniaków do tego dania, ponieważ chciałam by było ono lżejsze przez to. Ubogaciłam smakowo moją karkówkę świeżym rozmarynem.
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2011
Pyszny, szybki i łatwy w przygotowaniu bigos.
Odsłon: 213
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 1665
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1314
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2011
Pyszny, szybki i łatwy w przygotowaniu bigos.
Odsłon: 213
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 1665
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1314
Składniki
Karkówkę opłukałam pod bieżącą wodą i pokroiłam na kawałki ok. 5-10 cm. Przygotowałam marynatę. Wszystkie składniki wymieszałam i dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek. Kawałki karkówki obtoczyłam dokładnie w takiej marynacie i wstawiłam do lodówki na kilka godzin. U mnie była to cała noc i połowa następnego dnia.
Warzywa opłukałam i pokroiłam w grubsze kawałki. Cukinię w plastry ok. 1 cm, podobnie marchew i cebulę. Paprykę pokroiłam w grubą kostkę a pieczarki na połowę. Miałam foremkę aluminiową z papierem do pieczenia zapobiegającemu przywieraniu i na niej ułożyłam na przemian mięso i warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. Polałam odrobinę oliwą z oliwek i oprószyłam solą.
Piekłam moje danie ok. 1 godziny w 180 stopniach, przez pierwsze pół godziny pod przykryciem. Przykryłam kawałkiem folii aluminiowej a przez następne pół godziny piekłam już bez przykrycia. Wykładałam na talerze kiedy całość chwilę odpoczęła. Oprószyłam natką pietruszki.