Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekana karkówka w marynacie z warzywami to pyszny jednogarnkowy obiad nie wymagający dużego nakładu pracy. Wystarczy pokroić, wymieszać i poczekać cierpliwie aż się upiecze. Dodałam do karkówki moje ulubione warzywa, pokroiłam je tylko grubiej niż robię to zazwyczaj. Nie chciałam by po upieczeniu zostały z nich wióry a smaczny kawałek pieczonego warzywa. Cudownie warzywa przesiąkły własnymi sokami jak i sokiem z marynowanego mięsa. Nie dodawałam ziemniaków do tego dania, ponieważ chciałam by było ono lżejsze przez to. Ubogaciłam smakowo moją karkówkę świeżym rozmarynem.
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1075
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 151
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1075
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 151
Składniki
Karkówkę opłukałam pod bieżącą wodą i pokroiłam na kawałki ok. 5-10 cm. Przygotowałam marynatę. Wszystkie składniki wymieszałam i dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek. Kawałki karkówki obtoczyłam dokładnie w takiej marynacie i wstawiłam do lodówki na kilka godzin. U mnie była to cała noc i połowa następnego dnia.
Warzywa opłukałam i pokroiłam w grubsze kawałki. Cukinię w plastry ok. 1 cm, podobnie marchew i cebulę. Paprykę pokroiłam w grubą kostkę a pieczarki na połowę. Miałam foremkę aluminiową z papierem do pieczenia zapobiegającemu przywieraniu i na niej ułożyłam na przemian mięso i warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. Polałam odrobinę oliwą z oliwek i oprószyłam solą.
Piekłam moje danie ok. 1 godziny w 180 stopniach, przez pierwsze pół godziny pod przykryciem. Przykryłam kawałkiem folii aluminiowej a przez następne pół godziny piekłam już bez przykrycia. Wykładałam na talerze kiedy całość chwilę odpoczęła. Oprószyłam natką pietruszki.