Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekane piure z żeberkami"
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 930
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 87
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2145
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4162
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 930
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 87
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2145
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4162
Składniki
Żeberka umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój tak, by w każdym kawałku znalazła się kostka. Wszystkie natrzyj solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Każdy kawałek mięsa oprósz mąką pszenną i strzepnij jej nadmiar.
Czerwone cebule obierz, pokrój w grubsze piórka. Na patelni rozgrzej olej. Zrumień na nim żeberka ze wszystkich stron. Przełóż je do szerokiego garnka i podlej mięso gorącym bulionem. Na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklij cebulę, przełóż ją do mięsa. Gdy bulion zawrze, zmniejsz ogień, przykryj garnek i duś żeberka do miękkości (ok. 60 min).
W tym czasie ziemniaki obierz, umyj i zalej posoloną wodą. Gotuj do miękkości. Seler obierz, umyj i pokrój w kostkę. Również zalej posoloną wodą i ugotuj do miękkości. Ziemniaki odcedź, ubij tłuczkiem. Seler odcedź, zblenduj. Obie masy połącz, wymieszaj z masłem i mlekiem. Przypraw solą oraz pieprzem. Naczynie żaroodporne natłuść. Wyłóż piure, na to osączone z wywaru mięso i cebulę. Posyp ziołami, zapiekaj 15 min w 200 st.Źródło: Tina