Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka makaronowa z sosem pomidorowym to pomysł na pyszny i prosty w przygotowaniu obiad. Smakiem przypomina popularną lazanię, ale nie ma w niej mięsa mielonego a boczek i pieczarki. To taka nasza polska wersja tego włoskiego dania.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19921
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 500
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 542
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6960
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243760
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19921
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 500
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 542
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6960
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243760
Składniki
Na patelni podsmażyłam pokrojony w kostkę boczek i cebulę, dodałam pokrojone w plastry pieczarki i smażyłam kilka minut do momentu aż pieczarki zmniejszyły swoją objętość. Dodałam pokrojony w plasterki czosnek i zalałam przecierem pomidorowym. Chwilkę dusiłam. Dolałam wodę i przyprawiłam do smaku solą, pieprzem i cukrem. Delikatnie oprószyłam suszoną bazylią. Wymieszałam sos z makaronem i przełożyłam do naczynia do zapiekania.
Zrobiłam sos beszamelowy. W rondelku rozpuściłam masło i wsypałam mąkę. Wymieszałam rózgą kuchenną i dolewałam stopniowo mleko. Mieszałam do momentu aż sos zaczął gęstnieć. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i starłam gałkę muszkatołową do smaku. Tak przygotowanym sosem polałam makaron.
Wstawiłam do piekarnika na 15 minut a po tym czasie posypałam startym żółtym serem. Piekłam moją zapiekankę łącznie 60 minut. Po upieczeniu wyjęłam z piekarnika i odstawiłam na 15 minut. Przed podaniem oprószyłam liśćmi świeżej bazylii.
Notatki: * nie gotowałam makaronu przed zapiekaniem, świetnie wchłonął płyny podczas pieczenia. * jeśli sos pomidorowy jest bardzo gęsty można wlać odrobinę więcej wody