Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka makaronowa z sosem pomidorowym to pomysł na pyszny i prosty w przygotowaniu obiad. Smakiem przypomina popularną lazanię, ale nie ma w niej mięsa mielonego a boczek i pieczarki. To taka nasza polska wersja tego włoskiego dania.
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 422
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 80
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2672
Polecam.
Odsłon: 482
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 711
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 422
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 80
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2672
Polecam.
Odsłon: 482
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 711
Składniki
Na patelni podsmażyłam pokrojony w kostkę boczek i cebulę, dodałam pokrojone w plastry pieczarki i smażyłam kilka minut do momentu aż pieczarki zmniejszyły swoją objętość. Dodałam pokrojony w plasterki czosnek i zalałam przecierem pomidorowym. Chwilkę dusiłam. Dolałam wodę i przyprawiłam do smaku solą, pieprzem i cukrem. Delikatnie oprószyłam suszoną bazylią. Wymieszałam sos z makaronem i przełożyłam do naczynia do zapiekania.
Zrobiłam sos beszamelowy. W rondelku rozpuściłam masło i wsypałam mąkę. Wymieszałam rózgą kuchenną i dolewałam stopniowo mleko. Mieszałam do momentu aż sos zaczął gęstnieć. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i starłam gałkę muszkatołową do smaku. Tak przygotowanym sosem polałam makaron.
Wstawiłam do piekarnika na 15 minut a po tym czasie posypałam startym żółtym serem. Piekłam moją zapiekankę łącznie 60 minut. Po upieczeniu wyjęłam z piekarnika i odstawiłam na 15 minut. Przed podaniem oprószyłam liśćmi świeżej bazylii.
Notatki: * nie gotowałam makaronu przed zapiekaniem, świetnie wchłonął płyny podczas pieczenia. * jeśli sos pomidorowy jest bardzo gęsty można wlać odrobinę więcej wody