Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka zapiekanka z tego co miałam pod ręką.
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37376
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 48
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 124
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 112
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37376
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 48
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 124
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 112
Składniki
Makaron ugotować al dente.
Kurczaka pokroić, posypać przyprawą i usmażyć na oliwie. Przełożyć na talerz. Na pozostałym tłuszczu poddusić warzywa. Następnie kurczaka wymieszać z warzywami i dodać sos pomidorowy. Wszystko razem poddusić.
W osobnym garnku poddusić szpinak i odparować z nadmiaru wody.
Zrobić sos beszamelowy: rozpuścić łyżkę masła, dodać mąkę. Kiedy straci smak surowizny, dodać mleko. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie dodać szpinak.
Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą. Na dno wyłożyć połowę makaronu, następnie kurczaka z warzywami i resztę makaronu. Polać wszystko sosem szpinakowym. Zapiekać ok 25 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Po tym czasie położyć na wierzch plastry sera i zapiekać jeszcze 10 min.