Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka makaronowo- szpinakowo- warzywna z kurczakiem

Zapiekanka makaronowo- szpinakowo- warzywna z kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 31

Dodano:

Odsłon: 1379

Szybka zapiekanka z tego co miałam pod ręką.

Składniki

  • makaron świderki ugotowany
  • 0,5 kg kurczaka
  • sos pomidorowy z warzywami (np. z Lidla)
  • 1 op. mrożonego szpinaku ze śmietaną
  • 1 op. mrożonych warzyw (np. "Zupa wiosenna")
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 0,5 l mleka
  • sół, pieprz, gałka muszkatołowa, przyprawa do kurczaka
  • kilka plasterków sera żółtego
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować al dente.

  2. Kurczaka pokroić, posypać przyprawą i usmażyć na oliwie. Przełożyć na talerz. Na pozostałym tłuszczu poddusić warzywa.
    Następnie kurczaka wymieszać z warzywami i dodać sos pomidorowy.
    Wszystko razem poddusić.

  3. W osobnym garnku poddusić szpinak i odparować z nadmiaru wody.

  4. Zrobić sos beszamelowy: rozpuścić łyżkę masła, dodać mąkę. Kiedy straci smak surowizny, dodać mleko. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie dodać szpinak.

  5. Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą. Na dno wyłożyć połowę makaronu, następnie kurczaka z warzywami i resztę makaronu. Polać wszystko sosem szpinakowym.
    Zapiekać ok 25 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
    Po tym czasie położyć na wierzch plastry sera i zapiekać jeszcze 10 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń