Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekanka w cieście filo"
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1671
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1463
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1463
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1655
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1671
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1463
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1463
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1655
Składniki
Fetę pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, podsmażyć na dwóch łyżkach oliwy, dodać mięso, podsmażyć, zdjąć z patelni.
Ziemniaki obrać, pokroić w talarki, podsmażyć na oliwie, doprawić, posypać ziołami, pokrojonymi w krążki papryczkami i kostkami fety. Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić solą, pieprzem i gałką.
Formę do zapiekania wysmarować masłem, rozłożyć jeden na drugim 7 arkuszy ciasta filo, każdy polać roztopionym masłem, nałożyć mięso, warzywa z serem, zalać śmietaną, posypać ćwiartkami pomidorków. Piec ok. 30 min w temp. 180oC.
Ciasto filo jest bardzo delikatne, lubi się przypalać, dlatego pod koniec pieczenia warto zmniejszyć temperaturę.
ok. 75 minut.Źródło: Twoje Imperium