Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekanka w cieście filo"
Przepyszne i pachnące świętami babeczki, które można przygotować z dziećmi z...
Odsłon: 35
Proste ciasto mieszane rózgą, polane czekoladą, lekko korzenne, gotowe w godz...
Odsłon: 112
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 468
Przepyszne i pachnące świętami babeczki, które można przygotować z dziećmi z...
Odsłon: 35
Proste ciasto mieszane rózgą, polane czekoladą, lekko korzenne, gotowe w godz...
Odsłon: 112
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 468
Składniki
Fetę pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, podsmażyć na dwóch łyżkach oliwy, dodać mięso, podsmażyć, zdjąć z patelni.
Ziemniaki obrać, pokroić w talarki, podsmażyć na oliwie, doprawić, posypać ziołami, pokrojonymi w krążki papryczkami i kostkami fety. Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić solą, pieprzem i gałką.
Formę do zapiekania wysmarować masłem, rozłożyć jeden na drugim 7 arkuszy ciasta filo, każdy polać roztopionym masłem, nałożyć mięso, warzywa z serem, zalać śmietaną, posypać ćwiartkami pomidorków. Piec ok. 30 min w temp. 180oC.
Ciasto filo jest bardzo delikatne, lubi się przypalać, dlatego pod koniec pieczenia warto zmniejszyć temperaturę.
ok. 75 minut.Źródło: Twoje Imperium