Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekanka w cieście filo"
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 321
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 117
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 321
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 117
Składniki
Fetę pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, podsmażyć na dwóch łyżkach oliwy, dodać mięso, podsmażyć, zdjąć z patelni.
Ziemniaki obrać, pokroić w talarki, podsmażyć na oliwie, doprawić, posypać ziołami, pokrojonymi w krążki papryczkami i kostkami fety. Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić solą, pieprzem i gałką.
Formę do zapiekania wysmarować masłem, rozłożyć jeden na drugim 7 arkuszy ciasta filo, każdy polać roztopionym masłem, nałożyć mięso, warzywa z serem, zalać śmietaną, posypać ćwiartkami pomidorków. Piec ok. 30 min w temp. 180oC.
Ciasto filo jest bardzo delikatne, lubi się przypalać, dlatego pod koniec pieczenia warto zmniejszyć temperaturę.
ok. 75 minut.Źródło: Twoje Imperium