Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekanka w cieście filo"
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1310
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24901
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 95
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1310
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24901
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 95
Składniki
Fetę pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, podsmażyć na dwóch łyżkach oliwy, dodać mięso, podsmażyć, zdjąć z patelni.
Ziemniaki obrać, pokroić w talarki, podsmażyć na oliwie, doprawić, posypać ziołami, pokrojonymi w krążki papryczkami i kostkami fety. Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić solą, pieprzem i gałką.
Formę do zapiekania wysmarować masłem, rozłożyć jeden na drugim 7 arkuszy ciasta filo, każdy polać roztopionym masłem, nałożyć mięso, warzywa z serem, zalać śmietaną, posypać ćwiartkami pomidorków. Piec ok. 30 min w temp. 180oC.
Ciasto filo jest bardzo delikatne, lubi się przypalać, dlatego pod koniec pieczenia warto zmniejszyć temperaturę.
ok. 75 minut.Źródło: Twoje Imperium