Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 48
Dodano: 18.05.2010
Odsłon: 19296
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Obrać ziemniaki, pokroić w plastry, podgotować w osolonej wodzie 5 minut. Po ugotowaniu odcedzić.
Mięso zmielić lub pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać pokrojoną cebulę, przyprawić ulubionymi przyprawami. Ja często dodaje przyprawę gyros.
SOS: do śmietany dodać ząbki czosnku wg uznania, ulubione przeprawy. Zmiksować na jednolitą konsystencję. Ja dodaję chilli, wegete, zioła prowansalskie.
W naczyniu żaroodpornym, lub blaszce do pieczenia, wyłożyć połowę ziemniaków na ziemniaczki mięso, znowu ziemniaki i zalać wcześniej przygotowanym sosem. Piec w 180 stopniach ok 40 min. Przed samym wyjęciem, posypać zapiekankę startym serem żółtym i zapiec aż się roztopi.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

Kryzys 19 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
ostre ... zdjecie0 Kto głosował? | Odpowiedz

agniesia76 20 maja 2010Zgłoś do usunięcia
na pewno dobre ciacho. słuchajcie zrobiłam kompot z rabarbaru dla mężna bo mnie poprosił a moja babcia mnie skrytykowała, powiedziała ze rabarbar jest szkodliwy na kości czy to prawda czy jakiś zabobon..? ;0)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Agunkaa 18 maja 2010Zgłoś do usunięcia
Faktycznie to bardzo dobra zapiekanka,dawno temu na imprezie u kolezanki wlasnie to jadlam przypomnialas mi smak do ulubionych.0 Kto głosował? | Odpowiedz