Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie lubiłam śledzi z powodu ości i znam wiele takich osób, te są pyszne a ości znikją w magiczny sposób
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 631
Pyzy ziemniaczane z farszem z mielonego mięsa wieprzowego. Ugotowane, okraszo...
Odsłon: 3416
Czyli dekonstrukcja postnych śledzi z ziemniakami.
Odsłon: 621
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 631
Pyzy ziemniaczane z farszem z mielonego mięsa wieprzowego. Ugotowane, okraszo...
Odsłon: 3416
Czyli dekonstrukcja postnych śledzi z ziemniakami.
Odsłon: 621
Składniki
Śledzie rozmrażamy i kroimy na cztery części odcinając grzbiety. Robimy zalewę: olej, ocet, cukier, sól, przyprawy gotujemy dodając pokrojoną w półplasterki cebulę ok. 15-25 minut. W osobnym naczyniu mieszamy koncentrat i ketchup. Następnie układamy warstwami w płaskim rondlu zalewę, mieszankę pomidorową i śledzie i znów zalewa, pomidory i śledzie i tak do wyczerpania składników, najlepiej zakończyć pomidorami. Gotujemy to wszystko na małym ogniu pod przykryciem, nie mieszając ok. 10 minut. Po wystudzeniu przekładamy do kamionkowego naczynia lub słoja, ostrożnie żeby nie połamać śledzi. Tak zrobione śledziki mogą stać sobie w lodówce nawet 3 tygodnie i nie popsują się, najlepsze są po 3 dniach, bo ości ZNIKAJĄ!!! Możemy je zrobić inaczej krojąc śledzie na połowę, zwijając jak rolmopsy z cebulą, ogórkiem kiszonym i papryką (spiąć wykałaczką i postępować jak wyżej) lub kroić drobniej i dodając po zamarynowaniu ( ok. 3 dni) kukurydzę i fasolkę czerwoną z puszki zrobić pyszną śledziową sałatkę.