Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie lubiłam śledzi z powodu ości i znam wiele takich osób, te są pyszne a ości znikją w magiczny sposób
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 552
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 668
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 171
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 552
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 668
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 171
Składniki
Śledzie rozmrażamy i kroimy na cztery części odcinając grzbiety. Robimy zalewę: olej, ocet, cukier, sól, przyprawy gotujemy dodając pokrojoną w półplasterki cebulę ok. 15-25 minut. W osobnym naczyniu mieszamy koncentrat i ketchup. Następnie układamy warstwami w płaskim rondlu zalewę, mieszankę pomidorową i śledzie i znów zalewa, pomidory i śledzie i tak do wyczerpania składników, najlepiej zakończyć pomidorami. Gotujemy to wszystko na małym ogniu pod przykryciem, nie mieszając ok. 10 minut. Po wystudzeniu przekładamy do kamionkowego naczynia lub słoja, ostrożnie żeby nie połamać śledzi. Tak zrobione śledziki mogą stać sobie w lodówce nawet 3 tygodnie i nie popsują się, najlepsze są po 3 dniach, bo ości ZNIKAJĄ!!! Możemy je zrobić inaczej krojąc śledzie na połowę, zwijając jak rolmopsy z cebulą, ogórkiem kiszonym i papryką (spiąć wykałaczką i postępować jak wyżej) lub kroić drobniej i dodając po zamarynowaniu ( ok. 3 dni) kukurydzę i fasolkę czerwoną z puszki zrobić pyszną śledziową sałatkę.