Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ziemniaczana z cukinią"
Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami, skwarkami z cebulką na kościach wę...
Odsłon: 125
Bigos z młodej kapusty z dodatkiem kiełbasy i wędzonego boczku. Możemy bigos...
Odsłon: 254
Smaczne i zdrowe frytki z marchewki z piekarnika, idealny dodatek do ryby pie...
Odsłon: 783
Szykowne i wyśmienite danie, które możemy podać na uroczysty niedzielny obia...
Odsłon: 426
Obiad dla Jesieniary.
Odsłon: 584
Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami, skwarkami z cebulką na kościach wę...
Odsłon: 125
Bigos z młodej kapusty z dodatkiem kiełbasy i wędzonego boczku. Możemy bigos...
Odsłon: 254
Smaczne i zdrowe frytki z marchewki z piekarnika, idealny dodatek do ryby pie...
Odsłon: 783
Szykowne i wyśmienite danie, które możemy podać na uroczysty niedzielny obia...
Odsłon: 426
Obiad dla Jesieniary.
Odsłon: 584
Składniki
Ziemniaki i pietruszkę obierz, umyj, pokrój w kostkę. Z pora usuń wierzchnie liście, opłucz go, odkrój białą część i pokrój ją w talarki. Cukinię zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Przełóż na sito, oprósz solą. Odstaw na ok. 10 min, by puściła sok.
W garnku podgrzej bulion. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Wrzuć por, pietruszkę oraz ziemniaki. Smaż ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Warzywa przełóż do gorącego bulionu. Gotuj około 20 minut, aż zmiękną. Następnie zmiksuj blenderem na gładki mus.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła, wrzuć startą cukinię, smaż 2-3 mi- nuty. Przełóż cukinię do garnka z zupą, dodaj jeszcze śmietankę. Podgrzej. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Chleb tostowy posmaruj masłem, posyp startym serem, na wierzchu ułóż paprykę. Piecz 8-10 min w temp. 180°C. Przekrój na pół. Zupę przelej na talerze, podawaj z grzankami.
50 minut. Porcja: 290 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie