Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaki faszerowane bryndźą :)

Ziemniaki faszerowane bryndźą :)

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 68

Dodano:

Odsłon: 1093

A pamiętacie ziemniaki z ogniska? Najlepiej zaraz po wykopkach ? Ten jedyny i niepowtarzalny smak. Ach rozmarzyłam się .... Może dlatego tak lubię pieczone , tak, to kolejny smak dzieciństwa.

Składniki

  • ok.10 szt. Ziemniaki, duże ( raczej bez nich się nie uda :);
  • opakowanie bryndzy sądeckiej lub takiej jak lubicie;
  • cebula;
  • Sól, pieprz;
  • Ser żółty nisko-tłuszczowy np.Rolada Ustrzycka lub Piórko;
  • Kilka pieczarek obranych i startych na grubszych oczkach;
  • Natka pietruszki.
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki w mundurkach ( zawsze mi się podobało to określenie ) gotujemy w lekko osolonej wodzie ( ale nie za bardzo!! winny być lekko twarde).
    Kroimy na pół i wydrążamy ale tak by nie przebić , ale na tyle by mieć miejsce na farsz :). To co wydrążymy przełóżmy do miski-przyda się .

  2. Na patelni podsmażamy na odrobinie masła klarowanego cebulę i pieczarki. Przestudzone warzywa i bryndzę dodać do tego co wydrążyliśmy, doprawić do smaku, dodać natkę. Wymieszać i ponakładać na przygotowane łódeczki z ziemniaków. Układać w naczyniu w którym będziemy zapiekać, wcześniej wyłożonym papierem do pieczenia.Tak przygotowane ziemniaki posypujemy startym serem. Zapiekamy aż ser się roztopi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń