Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaki zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą

Ziemniaki zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 11

Dodano:

Odsłon: 374

Pieczone ziemniaczki, dodatkowo zapieczone z sosem pomidorowym i serem mozzarella

Składniki

1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pieczemy ziemniaki w folii:

    Odrywamy kawałki folii mniej więcej 20x30cm.
    Smarujemy olejem.
    Posypujemy pieprzem, solą, kminkiem i czarnuszką.
    Zawijamy umyte ziemniaki, bez obierania.
    Pieczemy ok 45 min w 200st C.

  2. Przygotowujemy sos
    Pomidory wlewamy do garnka i zagotowujemy, w miarę możliwości rozdrabniając pomidory.
    Dodajemy przyprawy oraz koniecznie oliwę z oliwek. Pozwoli ona
    wydobyć odpowiedni smak przypraw. Dodajemy fasolę opłukaną z zalewy.
    Gotujemy aż pomidory stracą ok. połowę objętości

  3. Zapiekamy.
    Układamy upieczone, odwinięte z folii ziemniaki w naczyniu żaroodpornym, po czym nadkrajamy na czworo tak, aby w powstałe szczeliny włożyć plasterki sera mozzarella.
    Zalewamy od spodu sosem.
    Pieczemy ok 15 min w 200C.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń