Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zimny barszczyk ze śmietaną"
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10425
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6013
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5317
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12862
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4603
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10425
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6013
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5317
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12862
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4603
Składniki
Buraki oczyść starannie, obierz ze skórki, zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach i wrzuć do garnka. Zalej 3/4 litra wody, posól i gotuj około 30 minut. Rozprowadź mąkę w kwaśnej śmietanie. Stopniowo dodawaj do zupy, uważając, aby się nie zwarzyła.
Gotuj całość jeszcze około 5 minut. Potem odstaw garnek z ognia i poczekaj, aż zupa wystygnie. W tym czasie obierz ogórka. Rzodkiewki oraz dymki oczyść. Opłucz kilka gałązek koperku. Pokrój wszystko dość drobno i wrzuć do garnka z zimną zupą, wymieszaj.
Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem oraz szczyptą cukru. Możesz też wlać nieco zalewy z ogórków konserwowych lub sok wyciśnięty z cytryny. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek, pokrój na kawałki. Zupę podawaj dobrze schłodzoną, z kawałkami jajek.Źródło: Świat kobiety