Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zimny barszczyk ze śmietaną"
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4185
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416523
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4185
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416523
Składniki
Buraki oczyść starannie, obierz ze skórki, zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach i wrzuć do garnka. Zalej 3/4 litra wody, posól i gotuj około 30 minut. Rozprowadź mąkę w kwaśnej śmietanie. Stopniowo dodawaj do zupy, uważając, aby się nie zwarzyła.
Gotuj całość jeszcze około 5 minut. Potem odstaw garnek z ognia i poczekaj, aż zupa wystygnie. W tym czasie obierz ogórka. Rzodkiewki oraz dymki oczyść. Opłucz kilka gałązek koperku. Pokrój wszystko dość drobno i wrzuć do garnka z zimną zupą, wymieszaj.
Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem oraz szczyptą cukru. Możesz też wlać nieco zalewy z ogórków konserwowych lub sok wyciśnięty z cytryny. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek, pokrój na kawałki. Zupę podawaj dobrze schłodzoną, z kawałkami jajek.Źródło: Świat kobiety