Do góry

Dania główne Przepis na:

Zrazy wołowe

Zrazy wołowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 32

Przepis wart wypróbowania: "Zrazy wołowe"

Składniki

  • 5 plastrów wołowiny (ligawa albo rostbef)
  • gruby plaster boczku
  • pół czerwonej papryki
  • 1 ogórek kiszony
  • 2 średnie cebule
  • pieprz mielony
  • mielona słodka papryka
  • 3 łyżeczki musztardy
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 3 suszone grzyby
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • 3-4 łyżki mąki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ogórek, paprykę oraz boczek kroimy w słupki. Cebule obieramy i kroimy w talarki. Wołowinę rozbijamy tłuczkiem i pieprzymy (nie solimy). Każdy plaster mięsa smarujemy musztardą. Na środku układamy słupki ogórka, papryki, boczku oraz 2-3 talarki cebuli i posypujemy mieloną czerwoną papryką.

  2. Boki plastrów mięsa składamy do środka, a następnie zawijamy każdy plaster w ciasny rulon i spinamy wykałaczkami lub związujemy nitką. Obtaczamy roladki w mące i obsmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju. Jeśli mięso puści sok, zlewamy go do garnuszka i dolewamy na patelnię trochę oleju.

  3. Zrazy przekładamy do szerokiego rondla, zalewamy wodą (ok. 500 ml), dodajemy sos ze smażenia, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i suszone grzyby. Na patelni po roladkach szklimy na oleju pozostałą cebulę i dodajemy ją do rondla z mięsem. Zrazy dusimy ma małym ogniu 2-3 godz., aż mięso będzie miękkie. Solimy dopiero pod koniec gotowania. Sos można zagęścić mąką wymieszaną z częścią wywaru.

  4. (bez czasu gotowania): 25 minut; Porcja: 320 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń