Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zrazy wołowe"
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15525
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15525
Składniki
Ogórek, paprykę oraz boczek kroimy w słupki. Cebule obieramy i kroimy w talarki. Wołowinę rozbijamy tłuczkiem i pieprzymy (nie solimy). Każdy plaster mięsa smarujemy musztardą. Na środku układamy słupki ogórka, papryki, boczku oraz 2-3 talarki cebuli i posypujemy mieloną czerwoną papryką.
Boki plastrów mięsa składamy do środka, a następnie zawijamy każdy plaster w ciasny rulon i spinamy wykałaczkami lub związujemy nitką. Obtaczamy roladki w mące i obsmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju. Jeśli mięso puści sok, zlewamy go do garnuszka i dolewamy na patelnię trochę oleju.
Zrazy przekładamy do szerokiego rondla, zalewamy wodą (ok. 500 ml), dodajemy sos ze smażenia, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i suszone grzyby. Na patelni po roladkach szklimy na oleju pozostałą cebulę i dodajemy ją do rondla z mięsem. Zrazy dusimy ma małym ogniu 2-3 godz., aż mięso będzie miękkie. Solimy dopiero pod koniec gotowania. Sos można zagęścić mąką wymieszaną z częścią wywaru.
(bez czasu gotowania): 25 minut; Porcja: 320 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie