Do góry

Dania główne Przepis na:

Zrazy wołowe zawijane z Mazowsza

Zrazy wołowe zawijane z Mazowsza

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18995

Dodano:

Odsłon: 8

Przepis wart wypróbowania: "Zrazy wołowe zawijane z Mazowsza"

Składniki

  • 6 plastrów wołowiny zrazowej
  • 3 szkl. grubej kaszy jęczmiennej
  • 6 plasterków wędzonego boczku
  • 2 łyżki mąki
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 szkl. bulionu wołowego albo warzywnego
  • 1/2 szkl. śmietany kremówki
  • 2 duże cebule
  • 1 jajko
  • 3 łyżki smalcu
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zrazy wołowe zawijane z Mazowsza

Przygotowanie

  1. Kaszę przesyp do garnka. Zalej posolonym wrzątkiem. Ugotuj na sypko. Plastry wołowiny rozbij. Przypraw solą oraz pieprzem. Odłóż na bok. Cebule obierz, posiekaj.

  2. Połowę cebuli zeszklij na łyżce smalcu. Dodaj 4–5 łyżek ugotowanej kaszy. Chwilę razem podsmaż. Zdejmij, przestudź. Wymieszaj z jajkiem.

  3. Każdy kawałek mięsa posmaruj musztardą. Przykryj boczkiem. Nałóż porcje kaszy z cebulką. Zwiń. Zrazy obwiąż mocną nitką i oprósz mąką. Szybko obsmaż je na łyżce smalcu. Podlej bulionem. Duś około godziny. Pod koniec duszenia dolej śmietanę.

  4. Sos przypraw do smaku solą i pieprzem. Marchewki obierz, opłucz, potnij w plasterki i ugotuj w lekko posolonej wodzie. Resztę cebuli zeszklij na pozostałym smalcu. Dodaj resztę kaszy. Podlej odrobiną wody, podgrzej, wymieszaj z marchewką. Przełóż na półmisek. Na kaszy ułóż zrazy. Podawaj z sosem z duszenia mięsa.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń