Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 198 Ocena: 5890
Dodano: 14.01.2017
Odsłon: 56472
5-6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Budynie rozmieszać w 1/2 szklanki zimnego mleka, a pozostałe mleko zagotować z cukrem i wlać do niego rozmieszane budynie. Na wolnym ogniu, ciągle mieszając ugotować gęsty, bez grudek budyń, wystudzić. Jeśli nie uda się ugotować budyniu bez grudek, to proponuję przetrzeć go przez sitko.
Masę krówkową lekko podgrzać, zanurzając puszkę w gorącej wodzie.
Dno foremki wyłożyć herbatnikami i posmarować je równomiernie, podgrzaną masą krówkową i przykryć drugą warstwą herbatników.
Masło zmiksować na gładką masę, pod koniec stopniowo dodawać wystudzony budyń, aby powstał jednolity i gładki krem.
Krem wyłożyć równomiernie na herbatniki i przykryć go kolejną ich warstwą.
Śmietanę zmiksować z dodatkiem śnieżki lub śmietan-fixu na gęsty krem, jeśli jest za mało słodki, to dodać cukru pudru.
Krem z bitej śmietany wyłożyć na herbatniki i na wierzchu zetrzeć na drobnych oczkach tarki czekoladę.
Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin, aby zastygło i dobrze się kroiło.
Na skróty
Komentarze do przepisu (11)

Madzialove 13 sierpnia 2017Zgłoś do usunięcia
Właśnie robię to ciasto :) ciekawe jak smakuje :)Odpowiedzi: 1 ▼
2 Kto głosował? | Odpowiedz

niezgodny 25 stycznia 2017Zgłoś do usunięcia
wow2 Kto głosował? | Odpowiedz

slodka 16 stycznia 2017Zgłoś do usunięcia
Super szybki przepis i pyszne ciasto:) na większe imprezy herbatniki zamieniam na biszkopt czekoladowy:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

kasia-p 14 stycznia 2017Zgłoś do usunięcia
Smakowicie wygląda. Dodaję do swojej książki kucharskiej. Muszę wypróbować :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Danaida 14 stycznia 2017Zgłoś do usunięcia
Super przepis. Mam tylko pytanie: na jak dużej blaszce robisz to ciasto?Odpowiedzi: 3 ▼
6 Kto głosował? | Odpowiedz